Ένας Άδωνις Γεωργιάδης βγαλμένος από τις εποχές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού εμφανίστηκε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, όπου ήταν προσκεκλημένος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όταν ερωτήθηκε γιατί ο ίδιος δεν…
αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο που το έπραξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι στο σποτ που προσέβαλε τις γυναίκες.
Όσοι δεν απέσυραν με ρητή δήλωση την συμμετοχή τους στο «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που ακυρώθηκε μετά το σποτ που προκάλεσε αντιδράσεις, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «προφανώς περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει με το Συνέδριο».
Και μπορεί να συμφώνησε «ωραία, το σποτ ήταν απαράδεκτο, προσβλητικό, δημιούργησε αντιδράσεις, κτλ.», αλλά ταυτόχρονα επανήλθε: «Το θέμα, ως θέμα, είναι σημαντικό; Το δημογραφικό μας απασχολεί στην Ελλάδα ή δεν μας απασχολεί; … Δεν σημαίνει ότι, επειδή κάποια οργανωτική επιτροπή έκανε ένα απαράδεκτο σποτ, θα ξεχάσουμε την ουσία: η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα είναι τεράστιο ζήτημα, το δημογραφικό είναι το υπ’ αριθμόν 1 εθνικό ζήτημα … μας απασχολεί πάρα πολύ και πρέπει να βρούμε λύση γι’ αυτό».
Ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να αποφύγει την ερώτηση δημοσιογράφου «αν γινόταν το συνέδριο, εσείς θα πηγαίνατε;», λέγοντας ότι «είναι υποθετική συζήτηση, με το “αν” δεν μπορεί να γίνει συζήτηση. Το συνέδριο ακυρώθηκε, άρα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Στο συνέδριο είχα δηλώσει ότι θα συμμετάσχω χωρίς να έχω δει το σποτ … το συνέδριο ακυρώθηκε. Τι με ρωτάτε; … Όταν μου ζητήθηκε, είπα ότι θα πάω να μιλήσω. Θεωρώ ότι το δημογραφικό ζήτημα, το υπ’ αριθμόν 1 εθνικό ζήτημα».
Αμέσως μετά ωστόσο και απαντώντας στη νέα ερώτηση του δημοσιογράφου της Αυγής Κώστα Πουλακίδα εάν, εφόσον το συνέδριο δεν ακυρωνόταν αυτός θα συμμετείχε κανονικά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε με λογική διχασμού, θολώνωντας τα νερά με μία ξενοφοβική σύνδεση με το προσφυγικό: «Η βασική μας ιδεολογική διαφορά είναι ότι εσείς οι αριστεροί λέτε ότι δεν υπάρχει δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα, γιατί την όποια έλλειψη πληθυσμού μπορούμε να την υποκαταστήσουμε με την αθρόα λαθρομετανάστευση. Εγώ δεν υποστηρίζω αυτή την άποψη, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε παιδιά στην Ελλάδα και να έχουμε Έλληνες», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσπερνώντας την προφανή διευκρίνιση του δημοσιογράφου ότι ισχύει «το ανάποδο, λέμε ότι οι δεξιοί δεν έχουν κοινωνική πολιτική».
Αμέσως μετά φαίνεται ότι με δυσκολία απέφυγε να δώσει τα εύσημα και στην πρώην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, καθώς μετατράπηκε ο ίδιος σε «αριστερό». Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Γεωργιάδης, «θέλω ως κράτος να δώσουμε κίνητρα στις οικογένειες να κάνουν παιδιά, οικονομικά κίνητρα σοβαρά», για να του θυμίσει ο δημοσιογράφος ότι αντίθετα με τα όσα ανέφερε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιορίστηκε σε μία εφάπαξ διάθεση ποσού 2.000 ευρώ στη γέννα (σ.τ.σ. πρακτικά ενισχύοντας τους τζίρους των ιδιωτικών μαιευτηρίων), την ώρα που περιόριζε την ευρεία και οριζόντια οικονομική στήριξη στις οικογένειες.
Ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να προσφέρει εκδούλευση και στην Εκκλησία, ώστε να αποκαταστήσει επικοινωνιακά και το παράδοξο να συμμετέχουν στο συνέδριο όχι απλώς ιεράρχες (Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Αρχιεπίσκοποι και Μητροπολίτες, κτλ.) αλλά μέχρι και ο… διοικητής του Άγιου Όρους! Και το έκανε με αναφορά στον γνωστό μας από τις κινητοποιήσεις κατά των ταυτοτήτων χωρίς αναφορά θρησκεύματος, «μακαριστό Χριστόδουλο» και ανακατεύοντας την Εκκλησία με το κράτος πρόνοιας της Πολιτείας στην Θράκη. Οι αναφορές αυτές εξόργισαν τους δημοσιογράφους, που ρώτησαν «ποια είναι τα σοβαρά οικονομικά κίνητρα, κύριε υπουργέ;», αλλά ο κ. Γεωργιάδης έκανε ότι δεν άκουγε, επαναλαμβάνοντας τα περί «συγκροτημένης πολιτικής του κράτους για να κάνουμε παιδιά. Αλλά παιδιά πρέπει να βρούμε τρόπο να κάνουμε».
Πώς στηρίζεται η γεννητικότητα όταν οποιαδήποτε γυναίκα προσλαμβάνεται ακούει ως πρώτη ερώτηση το αν σκοπεύει να κάνει παιδιά; επέμειναν οι δημοσιογράφοι. Οπότε ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε ακόμη παραπέρα (και πάλι απαντώντας σε άλλη ερώτηση), καθώς υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη «όχι μόνο ενισχύει την άδεια μητρότητας, αλλά καθιερώνει και την άδεια πατρότητας».
«Καλύπτονται τα έξοδα της εξωσωματικής;» επέμειναν οι δημοσιογράφοι, που μόνοι τους σημείωσαν ότι «δεν ακούτε … μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο» καθώς ο κ. Γεωργιάδης συνέχιζε τον μονόλογό του. Και τελικά, υποστήριξε ότι ο ΕΟΠΥΥ «καλύπτει αρκετές από τις δαπάνες και για την εξωσωματική και για την γέννα … υπό κάποιες διαδικασίες και αυτά τα έξοδα μπορούν να καλυφθούν». «Με 500-600 ευρώ το μήνα καθαρό κατώτατο μισθό που παίρνει ένα ζευγάρι, ο καθένας από αυτούς, όχι παιδί δεν μπορούν να κάνουν, ούτε να πληρώσουν το νοίκι τους», σημείωσαν οι δημοσιογράφοι. Και ο κ. Γεωργιάδης ως απάντηση είπε ότι «χαίρομαι που συμφωνούμε όλοι ότι το δημογραφικό είναι μεγάλο ζήτημα και οι κυβερνήσεις πρέπει να ασχοληθούν με αυτό. Μην χάσουμε την μεγάλη συζήτηση εξαιτίας ενός κακού σποτ».