Ο ρόλος του Αμερικανού Προέδρου στο τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν

Μπορεί όλοι να περιμένουν την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο που θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ σήμερα το απόγευμα στα Βρυξέλλες, το γεγονός όμως που θα καθορίσει την πορεία των συνομιλιών των δύο πλευρών είναι σίγουρα η συνάντηση που θα έχει νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Από αυτή την συνάντηση θα εξαρτηθεί στην πραγματικότητα η διάθεση του Τούρκου προέδρου, αφού η Αμερικανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει αποφασίσει να βάλει στην συζήτηση και την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προφανώς η πίεση που θα δεχθεί ο Τούρκος πρόεδρος θα καθορίσει και το κλίμα της συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό αφού στον Ταγίπ Ερντογάν δεν αρέσει να βρίσκεται στριμωγμένος στην γωνία.

Με δεδομένο ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στην χειρότερη φάση τους, η ελληνική διπλωματία κρατάει μικρό καλάθι για την συνάντηση αυτή, αν και πρέπει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που οι δύο αρχηγοί θα βρεθούν σε ένα απόλυτο τετ α τετ . Μαζί τους θα βρίσκονται μόνο δυο διερμηνείς και όχι οι πολυπληθείς αντιπροσωπείες που τους συνόδευαν στις δύο τελευταίες συναντήσεις τους.

Φυσικά τέτοιου είδους συναντήσεις ενέχουν πάντα και τον κίνδυνο να αλλοιωθεί το περιεχόμενο των συνομιλιών από την Τουρκική πλευρά όπως έχει γίνει άλλωστε και στο παρελθόν.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πάντως ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στις συνομιλίες με την λογική ότι « η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρμαχος του εποικοδομητικού διαλόγου, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα.

Παραπέμπουν μάλιστα σε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο».

Είχε προσθέσει μάλιστα ότι προϋπόθεση είναι πως «η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν ακόμα ότι «διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις Αθήνας και Άγκυρας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα πρέπει να συζητά με τη γειτονική χώρα, η διαφωνία δεν σημαίνει λήξη του διαλόγου.

Η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Η Ελλάδα προσβλέπει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι, η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.»

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...