Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να απομακρύνει εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς από τη Μέση Ανατολή αν η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας δεν σταματήσει, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό της αμερικανικής κυβέρνησης και τους οποίους επικαλείται η Washington Post.
Στο Ισραήλ και στο Λίβανο εκτιμάται ότι ζουν περισσότεροι από 600.000 Αμερικανοί που ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν, αλλά μια τέτοιας κλίμακας επιχείρηση θα ήταν το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.
Η προοπτική μίας τέτοιας επιχείρησης μελετάται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις, με τον εξοπλισμό και τους συμβούλους που έχει στείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χαμάς. Οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στην Washington Post ότι υπάρχει ανησυχία για την τύχη των Αμερικανών στο Ισραήλ και στο Λίβανο, αλλά στο κάδρο μπορεί να μπουν και άλλοι Αμερικανοί στις γειτονικές χώρες.
Όπως δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, «θα ήταν ανεύθυνο αν δεν υπάρχει ένα σχέδιο για όλα τα ενδεχόμενα».
Ο Λευκός Οίκος παρά την σταθερή υποστήριξη του Ισραήλ φέρεται να ανησυχεί για την προοπτική κλιμάκωσης και τις τελευταίες μέρες εστιάζει στην περίπλοκη επιχείρηση υποστήριξης της απομάκρυνσης μεγάλου αριθμού πολιτών.
Ιδιαίτερα για τους Αμερικανούς στον Λίβανο υπάρχει ανησυχία για την στάση της Χεζμπολάχ, που ουσιαστικά ελέγχει την χώρα μετά το 1992.
Η Χεζμπολάχ εξοπλίζεται από το Ιράν και είναι πιθανό να επιτεθεί εναντίον του Ισραήλ στα βόρεια σύνορά του, ανοίγοντας δεύτερο μέτωπο για τις ισραηλινές δυνάμεις. «Αυτό είναι ένα πραγματικό θέμα. Η κυβέρνηση είναι πολύ, πολύ, πολύ ανήσυχη για τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται η Washington Post.
Σε κίνδυνο μπορεί να βρεθούν οι Αμερικανοί σε όλο τον αραβικό κόσμο, καθώς ο βομβαρδισμός της Γάζας έχει αναζωπυρώσει τις περιφερειακές αντιθέσεις με το Ισραήλ και έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το Παλαιστινιακό – θέμα που κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι δεν είχε πλέον μεγάλη σημασία για τον αραβικό κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε οδηγία στους Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο «να δείχνουν αυξημένη προσοχή» εξαιτίας «των εντάσεων σε διάφορα μέρη στον κόσμο, των δυνητικών τρομοκρατικών επιθέσεων και των διαδηλώσεων και βίαιων ενεργειών εναντίον Αμερικανών πολιτών και συμφερόντων».
Η προειδοποίηση αυτή ήταν απάντηση στις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν σε πολλές χώρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών της Γάζας και την πλήρη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που πρόσφεραν οι ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος.
Με δεδομένη την κλιμακούμενη ένταση μία αμερικανική επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από την περιοχή θα είναι η πιο δύσκολη από οποιαδήποτε αντίστοιχη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, επισημαίνουν οι ειδικοί. Σε μια τέτοια επιχείρηση θα πρέπει να εμπλακούν αμερικανικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή.
«Με 600.000 Αμερικανούς στο Ισραήλ και απειλές εναντίον άλλων Αμερικανών σε όλη την περιοχή, είναι δύσκολο να σκεφτείς με τι θα μπορούσε να μοιάζει μια επιχείρηση τέτοιας κλίμακας και περιπλοκότητας», δήλωσε η Σουζάν Μαλόνι, διευθύντρια για θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Brookings. Ο ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «μια ευρύτερη κλιμάκωση» είναι πιθανή τις προσεχείς ημέρες.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνονται «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την ασφάλεια του αμερικανικού προσωπικού. Ιδιαίτερα ευάλωτοι θεωρούνται οι 3.400 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ και στην Συρία. Αμερικανοί που βρίσκονται σε αυτές τις χώρες έγιναν στόχος τα τελευταία χρόνια από ένοπλες ομάδες που στηρίζονται από το Ιράν, μεταξύ των οποίων η Καταϊμπ Χεζμπολάχ, μία οργάνωση που εδρεύει στο Ιράκ.