Ευρωζώνη: «Βουτιά» για το δείκτη επιχειρηματικότητας – Αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε απρόσμενα τον Οκτώβριο καθώς μειώθηκε η ζήτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global, σε ακόμα μια ένδειξη πως η ύφεση είναι κοντά.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 47,2 τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην Ευρωζώνη από τον Νοέμβριο του 2020.

Εξαιρουμένων των μηνών με την πανδημία του κορονοϊού, ήταν η χαμηλότερη τιμή από τον Μάρτιο του 2013. Ήταν επίσης πολύ χαμηλότερη από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση ενώ διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters για αύξηση του δείκτη στις 47,4 μονάδες.

«Στην ευρωζώνη, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank.

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών σημείωσε βουτιά σε χαμηλό 32 μηνών, στις 47,8 από τις 48,7 μονάδες.

Ο δείκτης νέων εργασιών υποχώρησε στις 45,5 από τις 46,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021.

Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 43,0 από τις 43,4 μονάδες, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων για 16ο μήνα, ενώ ήταν η χαμηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2020 όταν γινόταν αισθητός ο αντίκτυπος της πανδημίας στον κόσμο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...