«Βόμβα» Guardian για ΟΑΚΑ: Μπορεί να χρειαστεί να ξηλωθεί το στέγαστρο Καλατράβα

«Ολυμπιακά βασανιστήρια» χαρακτηρίζει τα συμβαίνοντα με το ΟΑΚΑ και το στέγαστρο Καλατράβα στην Αθήνα ο Guardian σε εκτενές άρθρο του.

Tο ακατάλληλο στέγαστρο του ΟΑΚΑ κάνει τον γύρο των διεθνών Μέσων, με τη βρετανική εφημερίδα να αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το 2004 το ΟΑΚΑ αποτελούσε σύμβολο αξιοπιστίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, θέματα ασφαλείας όμως ώθησαν τις αρχές της χώρας να σκέφτονται κάτι αδιανόητο», γράφει η Helen Smith στο άρθρο της, αναφερόμενη στο σενάριο που διακινείται περί απομάκρυνσης του στεγάστρου.

«Ήταν μία οροφή που συμβόλιζε την Ολυμπιακή δόξα: ένας γιγαντιαίος θόλος από χάλυβα και λευκές βέργες που «αγκάλιαζε» το στάδιο, που θα αποτελούσε το κέντρο των Αγώνων της Αθήνας το 2004. Μία κατασκευή εμβληματική», αναφέρει η αρθρογράφος.

Οι Έλληνες, προσθέτει, κοιτούσαν με υπερηφάνεια το αρχιτεκτονικό ορόσημο του Σαντιάγο Καλατράβα, που τότε (!) διέψευσε τους σκεπτικιστές που αμφισβητούσαν την ικανότητα της Ελλάδας να φιλοξενήσει ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Μία κατασκευή που τους ενίσχυσε το αίσθημα της αυτοπεποίθησης για μία επιτυχημένη διοργάνωση.

Είκοσι χρόνια μετά, όμως, ο ελληνικός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα διαφορετικό αφήγημα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα έκλεινε «επ’ αόριστον» εξαιτίας της ανησυχίας για την ασφάλεια του θόλου του Καλατράβα.

Το ΤΑΙΠΕΔ σε μελέτη του έγραφε για την στέγη «δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας».

Ο Guardian παραθέτει και το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στο γειτονικό ποδηλατοδρόμιο, το οποίο είχε την ίδια τύχη με το ΟΑΚΑ.

«Θα ήταν πολύ επιπόλαιο, θα έλεγα και αστείο ως πολιτικός υπεύθυνος και για τον αθλητισμό της χώρας μας και μη αρμόδιος να τοποθετηθώ εγώ με ακριβές χρονοδιάγραμμα πως θα γίνουν οι ενέργειες και πότε θα ανοίξει είτε το ποδηλατοδρόμιο, είτε το γήπεδο», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης, ερωτώμενος για το πότε θα ανοίξει ξανά. Πρόσθεσε πως αναμένεται μία νέα μελέτη για να υπάρξουν εξελίξεις.

Την Τετάρτη, γράφει το δημοσίευμα, καθώς το κόστος από το κλείσιμο του γηπέδου άρχισε να φαίνεται (ακύρωση sold out συναυλιών, ευρωπαϊκών αγώνων) οι αξιωματούχοι άρχισαν να «ψιθυρίζουν» το αδιανόητο: ίσως ήρθε ο καιρός να διαλυθεί ολόκληρος ο θόλος του Καλατράβα, καθώς σκουριά έχει εντοπιστεί όχι μόνο στα χαλύβδινα καλώδια, αλλά ακόμα και στα μπουλόνια και τις καμάρες.

«Τίποτα προς το παρόν δεν έχει αποκλειστεί», είπε πολύ καλά πληροφορημένη πηγή, «ίσως πρέπει να απομακρυνθεί».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ