Έπειτα από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, πολλές περιοχές της Ελλάδας πλήττονται τώρα ξανά από την καταιγίδα Elias. «Μία ακόμη σφοδρή καταιγίδα με έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσε χάος και καταστροφές στην Ελλάδα», δημοσιεύει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).
Στην Εύβοια, επισημαίνει το δημοσίευμα, «η βροχή έριξε τόση κόκκινη λάσπη στη θάλασσα που ο κόλπος βάφτηκε κόκκινος, όπως δείχνουν οι εικόνες στα ελληνικά ΜΜΕ. Στο χωριό Μαντούδι, στα βορειοανατολικά του νησιού, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στους επάνω ορόφους των σπιτιών τους, επειδή το νερό πλημμύρισε τους δρόμους φτάνοντας περίπου το ένα μέτρο. Στο βόρειο τμήμα του νησιού, ένα ελικόπτερο έπεσε στη θάλασσα και βυθίστηκε. Δύο άνθρωποι αγνοούνται, ανέφερε η ERTnews επικαλούμενη στοιχεία της αστυνομίας. Έχει ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. […] Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με την αιτία του δυστυχήματος».
Η Λάρισα και τμήματα των πρόποδων του Πηλίου «επλήγησαν και πάλι από τις καταιγίδες, με την κατάσταση στην περιοχή να είναι ιδιαίτερα τεταμένη. […] Το Σωτήριο, ένα χωριό κοντά στη Λάρισα, εκκενώθηκε προληπτικά», δημοσιεύει το γερμανικό δίκτυο.
«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες πλημμύρισε και ο Βόλος. […] Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης (27 Σεπτεμβρίου) υπήρχαν ήδη ποσότητες βροχόπτωσης περίπου 113 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στη συνέχεια η βροχή εξακολούθησε να πέφτει σχεδόν αδιάλειπτα. […] Πολλοί άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύτηκε. Οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους επειδή οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους που μετέφεραν πέτρες, κλαδιά, σκουπίδια, κάδους απορριμμάτων, ακόμη και αυτοκίνητα προς τη θάλασσα».
«Η Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι εκβιάσιμη»
Χθες Πέμπτη (28 Σεπτεμβρίου) έγινε γνωστό πως η Γερμανία αλλάζει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του ασύλου.
Όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (SPD) ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε μια κοινή θέση σχετικά με τον λεγόμενο κανονισμό για τη διαχείριση κρίσεων (στο μεταναστευτικό)», τονίζοντας πάντως πως η γερμανική πλευρά θα ήθελε ορισμένες ακόμη αλλαγές. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει ότι «η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου παρουσίασε το πρωί ένα ελαφρώς τροποποιημένο σχέδιο, το οποίο ανταποκρίθηκε σε ορισμένες από τις γερμανικές ανησυχίες.
Οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ανακήρυξη μίας κατάστασης κρίσης περιορίστηκαν. Επιπλέον, αφαιρέθηκε ένα σημείο που θα επέτρεπε στα κράτη-μέλη να μειώσουν τις προδιαγραφές φιλοξενίας και τη φροντίδα των αιτούντων άσυλο σε περίπτωση κρίσης. Ωστόσο, οι τελευταίοι μπορούν ακόμη να παραμένουν στα εξωτερικά σύνορα έως και σαράντα εβδομάδες, στη διάρκεια μιας ταχείας διαδικασίας για την εξέταση της αίτησης ασύλου. Δεν προβλέπονται εξαιρέσεις για οικογένειες με παιδιά, οι αιτήσεις τους απλώς θα τίθενται σε προτεραιότητα».
Η tageszeitung σχολιάζει από την πλευρά της πως «οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως πολιτικός μοχλός πίεσης απέναντι στα κράτη της Ε.Ε.» Τέτοιες περιπτώσεις υπήρχαν και στο πρόσφατο παρελθόν, όπως το 2020, «όταν η Τουρκία σταμάτησε να φυλάει τα σύνορα με την Ελλάδα και ενθάρρυνε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να τα διασχίσουν. Σκοπός του Ερντογάν ήταν να ζητήσει περισσότερα χρήματα για την παράταση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό.
[…] Με τον νέο κανονισμό για τη διαχείριση κρίσεων, για τον οποίο η Γερμανία εξέφρασε τη συγκατάθεσή της την Πέμπτη, η Ε.Ε. θέλει να αντιμετωπίσει αυτές τις περιπτώσεις. Το σκεπτικό είναι το εξής: εάν οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως όπλο εναντίον της Ευρώπης, τα δικαιώματά τους επιτρέπεται να περιοριστούν.
Το ότι η Ε.Ε. δεν θέλει να εκβιαστεί με τους πρόσφυγες είναι προφανές. Αλλά το ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, οφείλεται σε δικό της λάθος. Εδώ και χρόνια όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται πόσο πανικόβλητη είναι η Ευρώπη από τις αφίξεις και τι “αποσταθεροποιητικές” συνέπειες έχει αυτό: έρχονται στην εξουσία λαϊκιστές που, μεταξύ άλλων, κλίνουν προς τη Ρωσία, οι κοινωνίες διαλύονται.
[…] Η αφαίρεση δικαιωμάτων από τους πρόσφυγες ως απάντηση σε αυτή τη συνθήκη – τίποτε άλλο δεν προβλέπεται στον νέο κανονισμό – δεν αλλάζει κάτι. Η Ε.Ε. παραμένει ευάλωτη σε εκβιασμούς, όσο η ίδια δηλώνει ότι οι πρόσφυγες αποτελούν “μέγα κίνδυνο”. Το να κάνεις τη ζωή δύσκολη σε όσους έρχονται, με φυλακές και εξευτελισμούς, δεν έχει άλλο νόημα, παρά μόνο να δείχνεις στην κοινή γνώμη ότι δήθεν κάτι κάνεις “απέναντι σε όλους αυτούς τους πρόσφυγες”», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.