Τέμπη: Αίτημα στην Κομισιόν να δημοσιοποιήσει το πόρισμα-κόλαφο του ERA

Ηευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συντονίστρια της LEFT στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN Έλενα Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν να τοποθετηθεί για τις σοβαρές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, που αποκαλύπτει το πόρισμα- καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΕΕ, ERA.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πόρισμα που συντάχθηκε από τον ERA μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και φέρεται να έχει ήδη αποσταλεί στην Κομισιόν, καταγράφει πολλές και μείζονες παραβιάσεις.

Η Έλενα Κουντουρά, με τη νέα ερώτηση που κατέθεσε, ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει εάν εφαρμόστηκε ορθά η ευρωπαϊκή οδηγία του 2016 για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και να απαντήσει για το τί έκανε η ίδια η Κομισιόν για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Επίσης καλεί την Κομισιόν να δώσει η ίδια στη δημοσιότητα το πόρισμα για το δυστύχημα των Τεμπών, διότι είναι δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία αυτή.

Η Ευρωβουλευτής έχει αναδείξει συστηματικά το ζήτημα της πλήρους διερεύνησης των ευθυνών του δυστυχήματος των Τεμπών στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Έχει ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση στην Κομισιόν αμέσως μετά το δυστύχημα και έχει ζητήσει απαντήσεις από την αρμόδια Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Επιτροπής TRAN, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς να έχει λάβει απάντηση.

Η πλήρης ερώτηση που κατέθεσε η Έλενα Κουντουρά στην Κομισιόν:

“Σε συνέχεια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη τον Φεβρουάριο 2023, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων της ΕΕ συνέταξε ένα αναλυτικό πόρισμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το πόρισμα της ERA καταλήγει ότι υπάρχουν πολλές και μείζονες παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έχω τονίσει και στην γραπτή ερώτηση E-000798/2023 όπως και στην Επιτροπή TRAN στην συνεδρίαση της 25ης Απριλίου με ερώτησή μου στην Επίτροπο Βαλεάν η οποία απέφυγε να απαντήσει σχετικά με την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Δεδομένου ότι η πιστή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων θα είχε πιθανώς αποτρέψει το φονικό δυστύχημα, ερωτάται η Επιτροπή:

Εφαρμόστηκε σωστά η Οδηγία 2016/798 η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο τον Οκτώβριο του 2019 με τον Ν. 4632/2019;

Τι έκανε η Επιτροπή για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και τη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

Θα δώσει στη δημοσιότητα τα πορίσματα του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΕΕ σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών ώστε να ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία;”.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...