Του Κώστα Πουλακίδα
Ολοένα και πιο σαφές γίνεται ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή στήθηκε από τη Ν.Δ. για να μην επιστρέψει ο Χρήστος Καλογρίτσας τα 3 εκατ. ευρώ που είχε πάρει από τους Χούρι. Ήταν πιθανότατα ένας πολιτικός αντιπερισπασμός του εργολάβου, ο οποίος όμως τελείωσε από την ώρα που ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης είπε στον μάρτυρα ότι θα πρέπει να επιστρέψει τα 3 εκατ. είτε η σύμβαση που είχε υπογράψει ήταν εικονική είτε όχι.
Τον ισχυρισμό πως πρόκειται για συναλλαγή δύο ιδιωτών χωρίς πολιτική εμπλοκή επιβεβαιώνει και τεκμηριώνει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που απέστειλε στην Επιτροπή ο Γιάννης Στουρνάρας. Γι’ αυτό και αναμένεται να αποτελέσει βασικό στήριγμα των επιχειρημάτων του Νίκου Παππά στο υπόμνημα που θα καταθέσει έως την Τετάρτη.
«Ουδεμία σύνδεση με το όνομά μου»
Ο Ν. Παππάς θα υπογραμμίσει ότι από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος «σαφώς προκύπτει ότι ουδεμία απολύτως σύνδεσή μου υπάρχει με το ποσό των 3.000.000 ευρώ, αφού ουδόλως αναφέρεται, έστω και εμμέσως, το όνομά μου όχι μόνο ως αποδέκτη του επίμαχου χρηματικού ποσού, αλλά ούτε καν ως διαδραματίζον οποιονδήποτε ρόλο στη διαδρομή του πρόσωπο. Αντιθέτως, στην έκθεση ρητώς αναφέρεται η κατάληξη και ανάλωση του ποσού των 3.000.000 ευρώ για τις παραγωγικές ανάγκες της εταιρείας του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα».
Νομικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν ως «συντριπτικά» όσα περιλαμβάνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς καταγράφεται με ακρίβεια όχι μόνο η προέλευση των 3 εκατ. ευρώ από την εταιρεία CCC των Χούρι, αλλά και η κατάληξή τους. Όταν αποδεσμεύθηκαν τα 3 εκατ. από το Ελληνικό Δημόσιο κατέληξαν στις εταιρείες της οικογένειας Καλογρίτσα και από εκεί χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή υποχρεώσεων και προμηθευτών τους.
Τι λέει η έκθεση
Από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (την οποία έχει δημοσιοποιήσει η ΑΥΓΗ) εκτιμάται πως στο υπόμνημα θα συμπεριληφθούν συγκεκριμένες αναφορές, όπως:
– «Μετά την επιστροφή τής ως άνω εγγυητικής επιστολής και τη συνεπακόλουθη αποδέσμευση του ποσού, αυτό μεταφέρθηκε αυτούσιο υπέρ του μοναδικού μετόχου Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. […] Ο Ι.Β. Καλογρίτσας μετέφερε το ποσό (σχεδόν στο σύνολό του) υπέρ της Τοξότης Α.Ε., η οποία στη συνέχεια ανάλωσε σταδιακά το ποσό για την κάλυψη αναγκών προκυπτουσών από το παραγωγικό κύκλωμά της».
– «Το υπό διερεύνηση ποσό των 3.000.000 ευρώ […] κατέληξε σε λογαριασμούς όψεως της εταιρείας Τοξότης Α.Ε. απ’ όπου αναλώθηκε μέσω πλήθους συναλλαγών χρέωσης κυρίως μικρής αξίας στο πλαίσιο του συναλλακτικού κυκλώματός της».
– «Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕ έγιναν πληρωμές υποχρεώσεων της εταιρείας (ΔΟΥ, ΔΕΗ, ΤΜΕΔΕ) […] Από ευρύ, ποσοτικά, δείγμα συναλλαγών που ελέγχθηκαν ως προς τον δικαιούχο των εμβασμάτων και πληρωμών προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αφορούσαν πληρωμές φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ή μεταφορές προς επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με τον κλάδο των κατασκευών (π.χ. τοπογράφοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες καυσίμων, προμηθευτής επαγγελματικών οχημάτων, συστήματα διαχείρισης αποβλήτων κ.ά.)».
– «Συναλλαγές πληρωμών / μεταφοράς κεφαλαίων συνολικής αξίας 1,55 εκατ. ευρώ (241 συναλλαγές αξίας από 11 έως 140.000 ευρώ) με δικαιούχους κυρίως επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των κατασκευών, προμηθευτές και λοιπά λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (καύσιμα, ηλεκτρολογικά υλικά, δομικά υλικά, μηχανολόγοι μηχανικοί, προμήθειες, λογαριασμοί κοινής ωφελείας κ.ά.)».
– «Συναλλαγές πληρωμών υπέρ του Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων συνολικής αξίας 571 χιλ. ευρώ (43 συναλλαγές αξίας από 16 έως 185 χιλ. ευρώ) που αφορούν εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ασφαλιστικές οφειλές – ΚΕΑΟ, βεβαιωμένες οφειλές ΔΟΥ».
– «Συναλλαγές ιδίων κεφαλαίων (ανάληψη μετρητών, μεταφορές σε άλλους λογαριασμούς της εταιρίας), συνολικής αξίας 51 χιλ. ευρώ (6 συναλλαγές από 630 έως 24 χιλ. ευρώ)».
Ο Καλογρίτσας τελείωσε το αφήγημα του “μπροστινού”
Πολύτιμα επιχειρήματα έδωσε ακόμη και ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος ήταν ο μάρτυρας κατηγορίας που έφερε η Ν.Δ. Παράλληλα, η πλευρά Παππά θα υπογραμμίσει ότι το Δημόσιο είχε οικονομικό όφελος από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών μετά από τριάντα χρόνια ανομίας. Σημειώνεται ότι είχαμε μια εξαιρετικά σύντομη Προκαταρκτική, στην οποία δεν εξετάστηκε κανένας μάρτυρας υπεράσπισης! Αλλά ακόμη και μάρτυρες κατηγορίας, όπως το πρώην στέλεχος της Attica Bank Θ. Τσάδαρης, δήλωσαν στην Επιτροπή ότι όλα ήταν και έγιναν νόμιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημα Παππά θα επισημαίνονται τα «ατράνταχτα στοιχεία» που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως:
- Η κατάθεση Καλογρίτσα, ο οποίος παραδέχτηκε ότι έβαλε 8 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του γιου του Βλαδίμηρου, όπως προέβλεπε η προκήρυξη του διαγωνισμού, ενώ κατέβαλε και 6,5 εκατ. ευρώ για τη λήψη φορολογικής ενημερότητας ενόψει της παραπάνω διαδικασίας.
- Οι υπεύθυνες δηλώσεις του υιού Καλογρίτσα για την επάρκεια των κεφαλαίων που δήλωσε.
- Η αποτίμηση των εκτάσεων στην Ιθάκη από την Τράπεζα Πειραιώς στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ.
Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. υπενθυμίζει ότι το θέμα των 3 εκατ. ευρώ έχει κριθεί τόσο από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο όσο και από την ελληνική Δικαιοσύνη, που κάνουν λόγο για αστική διαφορά και υποχρεώνουν τον Χρήστο Καλογρίτσα να επιστρέψει το ποσό αυτό στον ιδιώτη αντίδικό του.