15 ημέρες μετά την πρωτοφανή καταστροφή στη Θεσσαλία, τον κάμπο και την Μαγνησία, η υγειονομική βόμβα από τα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ζώα που βρίσκονται διάσπαρτα σε πλημμυρισμένες περιοχές, κάθε άλλο παρά έχει αντιμετωπιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περιοχές των Τρικάλων και της Λάρισας όπου είναι ακόμη αδύνατη η πρόσβαση.
«Υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων και αυτό είτε γιατί δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας», όπως είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης. Σημειώνεται ότι το Σάββατο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, απροσπέλαστος παρέμενε και οικισμός, αυτός στο Κεραμίδι Τρικάλων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Κυριακή 17/9), είχαν δηλωθεί σχεδόν 230.000 νεκρά ζώα και είχαν αποσυρθεί 104.130, δηλαδή λιγότερα από τα μισά. Τα τεράστια προβλήματα στην απόσυρση, καθώς τα νερά καλύπτουν ακόμη μεγάλες περιοχές και τα μέσα και το προσωπικό είναι περιορισμένα, γίνονται σαφή από τα επιμέρους ποσοστά:
- 81,0% των νεκρών χοίρων – έχουν αποσυρθεί 16.460 από τους 20.326 νεκρούς χοίρους
- 52,2% των νεκρών αιγοπροβάτων – έχουν αποσυρθεί 37.007 από τα 70.935 νεκρά αιγοπρόβατα
- 38,3% των νεκρών πτηνών – έχουν αποσυρθεί 50.515 από τα 131.795 νεκρά πτηνά
- 2,4% των νεκρών βοοειδών – έχουν αποσυρθεί 148 από τα 6.136 νεκρά βοοειδή
Όπως είναι εμφανές, τα χοιροστάσια που δεν χρειάζονται παρακείμενες εκτάσεις βοσκής και συνήθως βρίσκονται σε σημεία πιο απομακρυσμένα από τις ροές των ποταμών, έχουν καθαριστεί σε σημαντικότερο ποσοστό από ότι οι αντίστοιχες μονάδες για αιγοπρόβατα.
Το μεγάλο πρόβλημα αφορά τα νεκρά πτηνά που κατά τα φαινόμενα έχουν παρασυρθεί ανεξέλεγκτα παντού λόγω του μικρού όγκου τους, αλλά και τα νεκρά βοοειδή που λόγω του μεγάλου όγκου τους δεν είναι εύκολα στην διαχείρισή τους.
Την ίδια ώρα, απειλή αποτελεί και η επερχόμενη στεγαστική κρίση στις πληγείσες περιοχές, καθώς πάρα πολλά κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές στατικές ζημιές από τα νερά, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος και από την επιμόλυνσή τους.
«Όταν έχει μπει το νερό μέχρι το ταβάνι αρχίζουν να τίθενται αμφιβολίες» τόνισε σχετικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο όγκος των νερών που παραμένει συγκεντρωμένος στον κάμπο είναι τέτοιος, ώστε να έχει επανέλθει σε έκταση μεγαλύτερη της αρχικής της η Λίμνη Κάρλα, που είχε αποξηρανθεί το 1962.