«Φωτιά» έχουν πάρει οι πάγκοι της λαϊκής αγοράς μετά την καταστροφή της γεωργικής παραγωγής στη Λάρισα και τον θεσσαλικό κάμπο εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί για τα πορτοφόλια των καταναλωτών, αφού όπως γίνεται κατανοητό, οι ελλείψεις βασικών προϊόντων θα φέρουν και σοβαρές… ανατιμήσεις.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που ήδη η ακρίβεια επιβάρυνε πολύ τα νοικοκυριά. Επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται και το αυξημένο κόστος της μεταφοράς, αφού η εθνική οδός παραμένει ακόμα κλειστή.
Άδεια ράφια και μισογεμάτα ψυγεία
Δέκα ημέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, οι ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ της Γιάννουλης αποτυπώνουν όσα έρχονται. Τα άδεια ράφια και τα μισογεμάτα ψυγεία είναι ενδεικτικά. «Οι τομάτες κόστισαν τρία ευρώ και ήταν της κακιάς ώρας, λογικό αφού τα πάντα έχουν καταστραφεί», λέει πολίτης στην κάμερα του OPEN.
«Τώρα θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής. Τα λάχανα, τα μαρούλια, όλα κοστίζουν πέντε ευρώ, είναι αδιανόητο», τονίζει άνθρωπος στη λαϊκή αγορά της Λάρισας. Οι αγρότες, παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ραγδαίες αυξήσεις των ωποροκηπευτικών στα αστικά κέντρα.
Έντονη είναι η ανησυχία και για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα στα γαλακτοκομικά ήδη με τον κίνδυνο να είναι ορατός για ελλείψεις αλλά και νέες ανατιμήσεις στις ήδη αυξημένες τιμές, αφού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο ετήσιος πληθωρισμός στα γαλακτοκομικά & αυγά ανέρχεται στο 11,9%.
Αυξημένο το κόστος των μεταφορών
Με τη χώρα κομμένη στα δύο, τα εμπορεύματα μένουν στα φορτηγά αφού η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή για 5η ημέρα με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει, αφού χρειάζεται χρόνος ώστε οι τεράστιες ποσότητες νερού να υποχωρήσουν από το οδόστρωμα, όπως αναφέρει στο κεντρικό ειδήσεων του Οpen ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Οι μεταφορικές εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές γύρω από την εθνική οδό με το κόστος των μεταφορικών να είναι δυσβάστακτο.
Τι παράγει η Θεσσαλία
Ο θεσσαλικός κάμπος δίνει το 5% του Ελληνικού ΑΕΠ, με τεράστιο ποσοστό των λαχανικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων που φτάνει στο τραπέζι μας να παράγεται εκεί.
Αναλυτικά, τα προϊόντα που παράγονται στον κάμπο
- ο κάμπος δίνει το 52,8 της βιομηχανικής ντομάτας,
- το 38% του βαμβακιού
- το 54,7% των αχλαδιών
- το 51,7% από αμύγδαλα.
- το 19,5% σε πρόβειο και βόειο γάλα,
- το 18,5% σε βοδινό κρέας
- το 10% σε χοιρινό κρέας