Κυρώσεις των ΗΠΑ σε άλλα 150 φυσικά και νομικά πρόσωπα στη Ρωσία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε ακόμη 150 πολίτες και εταιρείες της Ρωσίας στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις επειδή υποστηρίζουν τον πόλεμο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στο στόχαστρο βρίσκονται «αλυσίδες στρατιωτικού εφοδιασμού» με σκοπό «να στερηθεί ο Πούτιν τον εξοπλισμό, την τεχνολογία και τις υπηρεσίες που χρειάζεται για να διεξαγάγει τον βάρβαρο πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

Πρόσωπα και εταιρείες που ωφελήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή την εγγύτητά τους με το Κρεμλίνο μπαίνουν επίσης στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον.

Μεγάλο μέρος των κυρώσεων αφορά άμεσα τη ρωσική βιομηχανία, ιδίως αυτοκινητοβιομηχανίες (Avtovaz, Moskvich), κατασκευάστριες μηχανών αεροσκαφών (Soyuz), επιχειρήσεις των τομέων της μεταλλουργίας, των μεταλλείων και των κατασκευών. Στη μαύρη λίστα μπαίνει έτσι η κατασκευαστική εταιρεία Gazpromstroy, θυγατρική του κολοσσού του αερίου Gazprom, καθώς η AGD Diamonds, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαμαντιών της Ρωσίας.

Αμερικανικές κυρώσεις επιβάλλονται επίσης σε εταιρείες τρίτων κρατών, ιδίως σε δυο τουρκικές που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγορεί πως προμηθεύουν τη Ρωσία με εξοπλισμό για την κατασκευή drones.

Ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ ευχαρίστησε μέσω X (του πρώην Twitter) την κυβέρνηση των ΗΠΑ για αυτό το «αποφασιστικό βήμα».

Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν χθες πρακτικά σημαίνουν πως τυχόν πόροι των φυσικών και νομικών προσώπων που προστέθηκαν στη μαύρη λίστα στην αμερικανική δικαιοδοσία θα παγώσουν, ενώ θα απαγορευτεί στους αμερικανούς πολίτες και στις αμερικανικές εταιρείες να έχουν οποιαδήποτε δοσοληψία μαζί τους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...