«Ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία κι οι έντεκα να αποδίδουν το ίδιο» είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη του ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε με νόημα ότι «προφανώς ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη και τη μεγάλη εικόνα για ολόκληρη την κυβέρνηση. Και προφανώς όλοι και όλα αξιολογούνται».
Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι ο ανασχηματισμός είναι ένα από τα επόμενα χαρτιά που έχει στο μανίκι του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να ρίξει στο τραπέζι…
Τα σενάρια επιπλέον ενισχύθηκαν από πληροφορίες που λένε ότι ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δεν θα πλαισιώνεται από το ίδιο υπουργικό συμβούλιο
Όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, η εκτίμηση τους είναι ότι οπωσδήποτε το φθινόπωρο το υπουργικό συμβούλιο θα έχει άλλη σύνθεση.
Τα δυο σενάρια για το… timing του ανασχηματισμού
Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν δύο απόψεις για τον καταλληλότερο χρόνο να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αρχές Ιουλίου όταν δηλαδή η κυβέρνηση θα κλείνει τα δύο χρόνια στην εξουσία (7 Ιουλίου) είναι μια καλή ημερομηνία για να κάνει ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς με αυτό τον τρόπο θα στείλει και ένα μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης μετά την πανδημία.
Η εναλλακτική πρόταση στο τραπέζι είναι ο ανασχηματισμός να γίνει κοντά στον Δεκαπεντάγουστο, σε μια εποχή που η επικαιρότητα παραδοσιακά είναι «χαλαρή», και πριν την τελική ευθεία για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης από τον πρωθυπουργού είναι βασικά τα υπουργεία που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρεται να είναι η ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να «τρέξει» πιο γρήγορα η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στόχος του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι να κάνει restart στο μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης, προκειμένου να σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας, και των προβλημάτων που δημιούργησε αυτή, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει σωστή και γρήγορη αξιοποίηση των χρημάτων που θα μπουν στο ταμείο ανάκαμψης.