Σε σοβαρές καταγγελίες για αδράνεια του κρατικού μηχανισμού προχώρησε κάτοικος του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας, όπου η κατάσταση εξαιτίας της κακοκαιρίας παραμένει δραματική και η προσπάθεια διάσωσης εγκλωβισμένων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.
Βλέποντας, από το πρωί της Πέμπτης, κατοίκους να έχουν ανέβει σε ταράτσες και ψηλά κτίρια προκειμένου να σωθούν από τα ορμητικά νερά, απευθυνθήκαμε στην κ. Αλέκα Βαρδάκα προκειμένου να μάς περιγράψει γιατί -κατά δήλωση του δημάρχου κι άλλων κατοίκων- εκατοντάδες άτομα έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, όντας αβοήθητα.
Εξηγώντας ότι στον δήμο Παλαμά υπάγονται δέκα χωριά με περίπου 10.000 κατοίκους συνολικά, τα οποία έχουν βυθιστεί κάτω από το νερό, περιγράφει:
«Από την προηγούμενη ημέρα (σ.σ. Τετάρτη) είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, ωστόσο δεν είχε δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, είδα να περνάνε μπροστά από το σπίτι μου, στον Παλαμά, πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής. Αμέσως διαισθάνθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ωστόσο το σήμα που λάβαμε από τους πυροσβέστες, μετά από σχετική ερώτηση, ήταν πως όλα ήταν υπό έλεγχο.
Στις 04:30, είδα μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είχε σπάσει το φράγμα αλλά και πάλι δεν μπορούσαμε να είμαστε βέβαιοι ότι ισχύει».
Λίγη ώρα μετά, και σε διάστημα εντός 30 λεπτών, το σκηνικό άλλαξε άρδην καθώς ακολούθησε έντονη βροχόπτωση. «Μέσα σε μισή ώρα είχαν πλημμυρίσει τα πάντα. Ο καθένας μας προσπαθούσε να σώσει τις περιουσίες, τα αυτοκίνητά του και ό,τι άλλο μπορούσε».
Ερωτηθείσα αν υπήρχε κάποιο προειδοποιητικό μήνυμα από τις Αρχές προκειμένου να προφυλαχθούν από τα καιρικά φαινόμενα, η κ. Βαρδάκα απαντά χωρίς περιστροφές. «Δεν είχαμε καμία ενημέρωση ούτε από το προηγούμενο βράδυ ότι κινδυνεύουμε ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το μοναδικό μήνυμα από το 112 που ήρθε στα κινητά μας ήταν στις 06:35, ενώ το φράγμα είχε σπάσει στις 04:00. Και σε αυτό μας δινόταν η οδηγία να απομακρυνθούμε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων».
Στις 06:35, όμως, όπως εξηγεί η ίδια, η στάθμη του νερού είχε ξεπεράσει ήδη το ένα μέτρο και ήταν αδύνατο, κυρίως για τους ηλικιωμένους, να κάνουν κάτι. «Εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους… τους έπιασε στον ύπνο τους» λέει και διερωτάται, ορθώς, γιατί από τη στιγμή που κινδύνευε η περιοχή από πλημμυρικά φαινόμενα, δεν υπήρχε πρόνοια από το προηγούμενο βράδυ ούτως ώστε να απομακρυνθούν οι ηλικιωμένοι.
Η κα. Βαρδάκα εκφράζει φόβο για εντοπισμό πολλών θυμάτων, τα οποία παρέμειναν αβοήθητα στο έλεος της κακοκαιρίας. Μακάρι να διαψευστεί…