Μετά την πολυαναμενόμενη συνάντηση Ερντογάν και Πούτιν στο Σότσι, ο δεύτερος έκανε γνωστό πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να επαναφέρει τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, εκτός και αν η Δύση αλλάξει στάση, ικανοποιώντας τα ρωσικά αιτήματα. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει πως «ο Πούτιν χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά το θέμα για να κατηγορήσει τη Δύση και να παρουσιαστεί ως ο ηγέτης του παγκόσμιου Νότου. Κατά τη Μόσχα, η Δύση δεν διευκολύνει δεόντως τις ρωσικές αγροτικές εξαγωγές που δεν υπόκεινται στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων».
Όσον αφορά τις επιδιώξεις του Ερντογάν, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποβλέπει στην επαναφορά της συμφωνίας για τα σιτηρά απλώς για λόγους φήμης: «Η Άγκυρα ανησυχεί ότι οι εναλλακτικές διαδρομές για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών που προωθούνται από την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα». Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συμφώνησε σε πρόταση του Πούτιν για την επεξεργασία ενός εκατομμυρίου τόνων ρωσικών σιτηρών στην Τουρκία και την παράδοσή τους σε αφρικανικές χώρες.
Αμφότεροι οι πρόεδροι έδωσαν βάρος στη σημασία της μεταξύ τους συνεργασίας. Εξάλλου, όπως επισημαίνει και η F.A.Z., η συνεργασία τους αφορά και άλλους κλάδους, όπως αυτόν της ενέργειας: «Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom είναι εκείνη που κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό Ακκούγιου στις ακτές της Τουρκίας. […] Τώρα ο Ερντογάν έθεσε στον Πούτιν και την προοπτική κατασκευής ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, και πάλι με ρωσική βοήθεια».
Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι «εξαιτίας του υπερ-πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως εταίρους». Έχοντας εμμείνει για χρόνια σε μία νομισματική πολιτική χαμηλών επιτοκίων, ο Ερντογάν έχει πλήξει σοβαρά την ίδια την τουρκική οικονομία. «Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος […] είναι τώρα έρμαιο της δικής του μακροχρόνιας διακυβέρνησης. Μπορεί να εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση στο Σότσι, όμως ενδέχεται να ζητήσει σύντομα ξανά τη βοήθεια του Πούτιν. Ο Ερντογάν πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, ένα ζήτημα για το οποίο δέχεται και εσωτερικές πολιτικές πιέσεις. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να μιλήσει με τον Σύριο δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο αποφεύγει εδώ και χρόνια. Και εκεί θα χρειαστεί και τη διαμεσολάβηση της Μόσχας, του Βλαντιμίρ Πούτιν».