Yποκρισία και έλλειμμα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική από τον Μητσοτάκη

«Έλλειμμα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και έλλειψη μιας συνεκτικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια προς όφελος των συμφερόντων της Ελλάδας», καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή το δείπνο που παραθέτει τη Δευτέρα 21/08 ο πρωθυπουργός σε ηγέτες βαλκανικών χωρών.

«Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αναδείξει τη σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, τη στιγμή που αποσιωπά συστηματικά ότι η προοπτική αυτή – και μαζί η ελπίδα για ειρήνη και σταθερότητα- ξεπάγωσε το 2018 και υπάρχει σήμερα χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών, αποτελεί μνημείο υποκρισίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Αναδεικνύει την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει την ιστορική αυτή πρωτοβουλία υπέρ της χώρας και την επιλογή του να καθοδηγείται από επικοινωνιακές προτεραιότητες και τις εσωκομματικές ισορροπίες της ΝΔ». Ακολούθως «θυμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος ευρωπαίος Πρωθυπουργός που από τη μία καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας (και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) σε λιγότερο από δέκα χρόνια, ενώ από την άλλη αρνείται να κυρώσει ακόμα και 3 τεχνικές συμφωνίες με τη γειτονική χώρα».

Συνεχίζοντας την κριτική αναφέρεται στις σχέσεις με την Αλβανία: «Είναι ο Πρωθυπουργός που από τη μία, σήμερα, δεν προσκαλεί τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης Μπελέρη αλλά από την άλλη, πριν λίγους μήνες, έκανε φιέστες μαζί του στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, ανταλλάσσοντας προεκλογικές φιλοφρονήσεις. Αναμένουμε, τουλάχιστον, ότι το αυριανό άτυπο δείπνο δεν θα αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία δημοσίων σχέσεων αλλά θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Ελλάδας υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων σε συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης και της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπό τις προϋποθέσεις που τέθηκαν τον Ιούνιο 2019 από την ΕΕ με παρέμβαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρεται και στο κυπριακό και ζητά από τον πρωθυπουργό «αν όντως αύριο παραστεί στο δείπνο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προκειμένου ορθώς να αναδείξει την ανάγκη τερματισμού της παράνομης ρωσικής εισβολής, τη σημασία που έχει ο απόλυτος σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στα κράτη όπου οι πάγιες αρχές αυτές παραβιάζονται, αναμένουμε ότι θα δοθούν μηνύματα και για το κυπριακό και στο δείπνο θα παρίσταται και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας – ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να υπερασπιστεί τις πάγιες θέσεις της χώρας μας μακριά από τη λογική της πιστής και δεδομένης συμμάχου των ΗΠΑ».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου