Πόσο θα πληρώσει ο ελληνικός τουρισμός την κλιματική αλλαγή

Της Εύας Οικονομάκη

Στους… χαμένους της κλιματικής αλλαγής συμπεριλαμβάνεται ο ελληνικός τουρισμός, με τις επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 4°C να δύνανται να οδηγήσουν μελλοντικά σε συρρίκνωση της τουριστικής ζήτησης σε ποσοστό που μπορεί να υπερβεί ακόμη και το 9% σε συγκεκριμένους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον ευρωπαϊκό τουρισμό αναδεικνύει η έκθεση με τίτλο «Regional Impact of Climate Change on European Tourism Demand» της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει μία θέση μεταξύ των μεσογειακών χωρών που θα πληγούν περισσότερο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σενάριο που προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C και 4°C, αναμένονται σημαντικές αλλαγές ως προς τη ζήτηση, με προορισμούς που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη να γίνονται περισσότερο ελκυστικοί για τους ταξιδιώτες σε αντίθεση με περιοχές της Νότιας Ευρώπης και συγκεκριμένα της Μεσογείου που εκτιμάται ότι θα αποδυναμωθούν τουριστικά.

Στο σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4°C, η τουριστική ζήτηση για το 80% των περιοχών αναμένεται να ενισχυθεί σε σχέση με το 2019. Προβλέπονται, δε, ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 3% σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων για συνολικά 106 περιοχές της Ευρώπης, τη στιγμή που 52 ευρωπαϊκοί προορισμοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία εκτιμάται ότι θα μετρήσουν απώλειες σε επίπεδο αφίξεων.

Οι παράκτιες και νησιωτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ως εκ τούτου, όπως προκύπτει από την έκθεση, στο σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4°C, σε σύγκριση με το 2019, τα νησιά του Ιονίου ενδέχεται να καταγράψουν απώλειες κατά μέσο όρο 9% σε επίπεδο ζήτησης, τη στιγμή που προορισμοί όπως η Ουαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα σημειώσουν αύξηση σε ποσοστό 16%.

Σε κάθε περίπτωση, τις μεγαλύτερες απώλειες (<-5%) θα τις σημειώσουν περιοχές της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, ενώ περισσότερο θα επωφεληθούν προορισμοί που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπως η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλαγές εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθούν και ως προς τις περιόδους που θα επιλέγουν οι ταξιδιώτες για διακοπές. Είναι ενδεικτικό ότι από πλευράς ζήτησης τη μεγαλύτερη μείωση θα καταγράψει ο Ιούλιος.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η υστέρηση της ζήτησης θα κυμανθεί από -0,06% στο σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C έως -5,72% στο χείριστο σενάριο αύξησης των 4°C. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης στην Ευρώπη προβλέπεται τον Απρίλιο, με εκτιμώμενη άνοδο 8,89% σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση στο σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4°C.

Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 269 ευρωπαϊκούς προορισμούς, συνάδουν και με την τοποθέτηση του Σεμπάστιαν Εμπελ, διευθύνοντος συμβούλου της TUI, του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου της εταιρείας. Όπως επεσήμανε, η ζήτηση για διακοπές είναι υψηλή, με τη Μεσόγειο να παραμένει ο πιο περιζήτητος προορισμός για καλοκαιρινές εξορμήσεις. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο καύσωνας στη Βόρεια Ευρώπη τον Ιούνιο και οι πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη περιόρισαν προσωρινά την ισχυρή ανάπτυξη της TUI, χαρακτηρίζοντας εν τέλει το 2023, πάντως, μια καλή χρονιά για τον γερμανικό όμιλο.

O επικεφαλής της TUI είπε, μάλιστα, πως οι καύσωνες και εν γένει η κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συνήθειες των ταξιδιωτών, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους σε διακοπές την άνοιξη ή το φθινόπωρο και σε προορισμούς με ηπιότερες θερμοκρασίες. Στη λογική αυτή επεσήμανε ότι προορισμοί που βρίσκονται στις Σκανδιναβικές χώρες, στην Πολωνία και το Βέλγιο θα μπορούσαν να γίνουν πιο ελκυστικοί για τους τουρίστες.

Σημειωτέον ότι το κόστος των πυρκαγιών του Ιουλίου στη Ρόδο για την εταιρεία θα διαμορφωθεί σε 25 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς 8.000 πελάτες της αναγκάστηκαν να φύγουν από το νησί των Ιπποτών. Γι’ αυτό και, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου, η TUI θα εστιάσει στην προσθήκη νέων, εναλλακτικών προορισμών στο πρόγραμμά της, με στόχο να μεριάσει το ρίσκο μελλοντικά.

Στην ίδια κατεύθυνση, η εταιρεία θα επικεντρωθεί και στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, στην αρχή και στο τέλος της, με αιχμή το διάστημα μετά τον Οκτώβριο. Μάλιστα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Σ. Εμπελ τόνισε ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας τον Νοέμβριο ή ακόμη και τα Χριστούγεννα.

Επί του παρόντος, πάντως, ο Σ. Εμπελ επεσήμανε ότι οι πιο περιζήτητοι προορισμοί γι’ αυτό το καλοκαίρι ήταν η Τουρκία, η Καραϊβική, οι Βαλεαρίδες, η Ελλάδα, τα Κανάρια Νησιά και το Πράσινο Ακρωτήριο.

ΠΗΓΗEuro2day.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Βίντεο-σοκ με τον Αλέξη Τσίπρα δικαιώνει τον Στέφανο Κασσελάκη για το Μάτι (vid)

Από την Πεν Νταλαούρα στο twitterΑκούστε την ευκολία με...

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...