Τα μεσάνυχτα έληξε και επίσημα η συμφωνία ΟΗΕ-Ρωσίας για τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια. Ο Ουκρανός προέδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ωστόσο επιδιώκει να κρατήσει ζωντανή την συμφωνία ακόμα και χωρίς την Μόσχα. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ανέφερε ότι έχει αποστείλει επιστολές στον γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο ουκρανός πρόεδρος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Ρωσία καταστρέφει τον παγκόσμιο ανεφοδιασμό τροφίμων, όμως οι χώρες σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη έχουν δικαίωμα στην επισιτιστική ασφάλεια: «Η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί ακόμα και χωρίς τη Ρωσία», διεμήνυσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην παρατείνει την συμφωνία προκαλεί διεθνώς αντιδράσεις.Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «αρνητικό μήνυμα» σε παγκόσμιο επίπεδο: «Όλοι θα καταλάβουν ποιος κρύβεται πίσω από την απόφαση αυτή. Με την ενέργειά της η Ρωσία δείχνει ότι δεν αισθάνεται υπεύθυνη για μια καλή συνύπαρξη στον κόσμο».
Μπέρμποκ: Η Ρωσία δεν σέβεται τους πιο ευάλωτους
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία συμμετείχε χθες στην Νέα Υόρκη στις εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, καταδίκασε με τον πλέον σαφή τρόπο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι «χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά την πείνα ως όπλο εναντίον ολόκληρης της γης» στο πλαίσιο ενός «βάναυσου επιθετικού πολέμου» κατά της Ουκρανίας: «Το γεγονός ότι ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναστέλλει για μια ακόμα φορά την αποκαλούμενη πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία εφοδιάζει με ουκρανικά σιτηρά την υφήλιο, καθιστά σαφές ότι δεν έχει κανένα σεβασμό για τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε η γερμανίδα υπουργός καλώντας τον πρόεδρο Πούτιν «για χάρη της ειρήνης στον κόσμο» να μην χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ εκφράζει φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Ο επικεφαλής του γραφείου του ΠΕΠ στο Βερολίνο Μάρτιν Φρικ δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι απειλούνται από την πείνα, επισημαίνοντας ότι 345 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται άμεσα από την απουσία επισιτιστικής ασφαλείας. Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωνε ότι η απόφαση της Ρωσίας να παγώσει τη συμφωνία επιδεινώνει την επισιτιστική κρίση, η οποία προκλήθηκε από την ίδια με την εισβολή στην Ουκρανία. Από την πλευρά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Τόμας-Γκρίνφιλντ έκανε λόγο για απάνθρωπη πράξη.
Απογοητευμένος εμφανίστηκε και ο γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε: «Με αυτή την απόφαση η Ρωσία επιδεινώνει περαιτέρω την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκάλεσε με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών». Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο για ασυνείδητη