Υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 15ετές ομόλογο που εκδίδει για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια η Ελλάδα, με το τελικό spread να ορίζεται στις 125 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 4,25%, από τις 130 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (3,2%), δηλαδή κοντά στο 4,5%, που ήταν το αρχικό.
Στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση του θετικού κλίματος που καταγράφεται γύρω από την Ελλάδα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς και η υλοποίηση της δέσμευσης για συνεχή παρουσία στις αγορές. Σημειώνεται πως η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, ο δείκτης αναφοράς της ζώνης του ευρώ, αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδες βάσης στο 2,649%. Την περασμένη εβδομάδα σημείωσε άνοδο 24 bps, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της τραπεζικής αναταραχής στις 9 Μαρτίου στο 2,677%.
Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού τίτλου, που είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές στην νομισματική πολιτική, αυξήθηκε κατά 2,5 μονάδες βάσης στο 3,333%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο του 2008 την περασμένη εβδομάδα στο 3,393%. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία βρισκόταν στη βαθύτερη αναστροφή της από το 1992.
Τα ελληνικά ομόλογα
Το κλίμα που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να διατηρείται πάνω από το 4% και το spread έναντι του γερμανικού να έχει αυξηθεί στις 140 μονάδες.
Η έξοδος στις αγορές
Μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα μας παραμένει το πόσο ακριβά θα δανειστεί το ελληνικό δημόσιο, καθώς αυτή τη στιγμή η απόδοση του συγκεκριμένου τίτλου έχει διαμορφωθεί στο 4,30%. Πάντως, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο ελληνικός τίτλος 2 ετών δίνει αρκετά χαμηλότερη απόδοση από τον 10ετή στο 3,35%.