Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με βασικό τρίπτυχο την ηγεσία, το συνέδριο και τη φυσιογνωμία του κόμματος.
Προς το παρόν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του ενώ κάποιες φωνές αρχίζουν να εκφράζονται.
Το συνέδριο
Αυτήν την ώρα φαίνεται να υπερισχύουν δύο τάσεις: Η μία, που εκφράζεται από συνεργάτες του προέδρου για διαδικασίες το συντομότερο δυνατό ώστε να ετοιμαστεί το κόμμα για την αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών του Οκτωβρίου.
Η άλλη, λέει ότι ένα συνέδριο τόσο γρήγορα θα είναι πρόχειρο και θα εξυπηρετεί «την επιβολή των διαθέσεων της ηγεσίας και όχι συνολικής δράσης και σκέψης των μελών του κόμματος».
Η πρόταση για διαρχία
Αν και ουδείς αμφισβητεί ευθέως και δημοσίως τον κ. Τσίπρα, στον οποίο αναγνωρίζουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα της ηγεσίας, αρχίζουν να εκφράζονται κάποιες απόψεις, που θέτουν εμμέσως θέμα.
Ο Δημήτρης Βίτσας εισήγαγε πρώτος αυτός την άποψη περί διαρχίας ουσιαστικά – με τον κ. Τσίπρα να παραμένει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και άλλο πρόσωπο να αναλαμβάνει την ηγεσία του κόμματος. Την άποψη αυτή πάντως δεν έδειξαν διάθεση να την ακολουθήσουν άλλοι χθες.
Ο πρώην Γραμματέας και Υπουργός, Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει τον ρόλο του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηθείς εάν φεύγει ο αρχηγός όταν χάνει, δήλωσε:
«Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχω πει και δεν φεύγω από αυτή μου την άποψη, πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δώσει πάρα πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εγώ με το βλακώδες επιχείρημα ότι είναι συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζεται. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα που έμπαινε δεν έμπαινε στη Βουλή, υπό την ηγεσία του έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, έγινε και κυβέρνηση».
Την ίδια ώρα, όμως, «έχουμε μια σειρά από εκλογικές ήττες ή από αποτυχημένες, θα’ λεγε κανένας, οργανωτικές δραστηριότητες, όσο και αν προσπαθήσαμε, δηλαδή οι δυνάμεις μας στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μικρές, που θα πρέπει και αυτά να τα προσμετρήσει καταρχήν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας» υποστήριξε ο πρώην υπουργός λέγοντας για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιο άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο».
Στο πλαίσιο αυτό, «ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή. Αλλά μην προδικάζουμε τα πράγματα πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Εγώ λέω από τώρα ότι προσωπικά θα είμαι αντίθετος, βεβαίως αν δεν περάσει η δική μου άποψη θα σκύψω το κεφάλι μπροστά στην άποψη του κόμματος, αλλά θα είμαι αντίθετος να γίνει ένα συνέδριο αύριο, μεθαύριο. Και να γίνουν οι εκλογές για τον Πρόεδρο έξω από τις λογικές του καταστατικού», πρόσθεσε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα δεν υφίσταται» δήλωσε στο Action24 ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης ο οποίος μίλησε για «ριζικές αλλαγές και χωρίς αλλαγή ηγεσίας».
Δείτε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Μπεκιάρη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021
Η φυσιογνωμία
Τρίο βασικό ζήτημα που αναμένεται να τεθεί είναι αυτό της φυσιογνωμίας του κόμματος και μάλιστα η σύγκρουση αναμένεται να είναι έντονη τις επόμενες ημέρες, αφορά στο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί προς τα «αριστερά» ή προς το «κέντρο».
Οι αριστερόστροφοι, που είναι κυρίως η Ομπρέλα, αλλά και στελέχη του «παλαιού ΣΥΡΙΖΑ» εκτιμούν ότι απέτυχε η «Προοδευτική Συμμαχία» και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να πάει (ή να επιστρέψει) το κόμμα σε αριστερές θέσεις, θεωρώντας ότι αυτή η «αριστερή ταυτότητα» έδωσε τις νίκες του 2015 και το μετέπειτα θολό στίγμα, εξαιτίας της «πασοκοποίησης» έφερε τις απανωτές ήττες.
Οι πασοκογενείς αλλά και άλλοιπροερχόμενοι από την κεντροαριστερά διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να παραμείνουν σε ένα ΣΥΡΙΖΑ, που θα θυμίζει όλο και περισσότερο τον σχηματισμό του 3%, θα αναζητά μία δήθεν «ιδεολογική καθαρότητα» και θα ικανοποιείται απλά να καταγράφεται ως «το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη», αλλά ουσιαστικά χωρίς καμία κυβερνητική προοπτική.