Παλινωδίες, αστοχίες, έλλειψη συντονισμού, κόντρες, γκάφες και πολυφωνία συνθέτουν την καθημερινότητα της κυβέρνησης, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να περιορίζεται –στη φάση αυτή τουλάχιστον– σε… ρόλο θεατή.
Δεν κρίνει σκόπιμο να παρέμβει, δεν θέλει ή δεν μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες, όποιος κι αν είναι ο λόγος, η εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα απογοητεύει και τους πλέον… ένθερμους υποστηρικτές της. Η ανησυχία κι ο προβληματισμός περισσεύουν στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.
Η πανδημία εξελίσσεται σε… πεδίο δόξης λαμπρό για υπουργούς, υφυπουργούς και τεχνοκράτες, που διαγωνίζονται για το ποιος θα προκαταλάβει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά συνεννόηση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Η… εντολή του πρωθυπουργού να μη μιλούν όλοι για όλα έχει καταλήξει προ πολλού στο καλάθι των αχρήστων, με συνέπεια το Μέγαρο Μαξίμου να τρέχει να… σβήνει φωτιές.
Πρωταγωνιστής των ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος… έσπευσε να θέσει σε εφαρμογή τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, αρχής γενομένης από τα γυμναστήρια (!). Λίγες ώρες αργότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη… διευκρίνισε ότι επί του παρόντος δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμούς για όλους τους πολίτες και βλέπουμε. Ο κ. Γεωργιάδης επίσης προανήγγειλε την επιβολή κυρώσεων (μείωση μισθών) για όσους υγειονομικούς αρνούνται να εμβολιασθούν, προκαλώντας τη διάψευση εκ μέρους του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια. Ο τελευταίος μάλιστα ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών έχει εμβολιασθεί και δεν τίθεται θέμα κυρώσεων.
Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε την έντονη δυσφορία ακόμη και του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η κίνηση του υπουργού Ανάπτυξης να… ζητήσει συγγνώμη διότι ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία είχε αντιταχθεί στο νομοσχέδιο για την κάνναβη. Αυτό που ενόχλησε περισσότερο όμως ήταν η πρωτοβουλία του να επικοινωνήσει με τον Ν. Καρανίκα, σύμβουλο τότε του Αλ. Τσίπρα και να… απολογηθεί για τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα. Κίνηση, κατά πολλούς στη Νέα Δημοκρατία, υπερβολική και πολιτικά αχρείαστη, την οποία αποδίδουν στην προσπάθεια δημιουργίας… θετικών εντυπώσεων.
Οι «Σουφραζέτες» της Νέας Δημοκρατίας
Σε μείζον πολιτικό πρόβλημα εξελίχθηκαν για την κυβέρνηση οι ρυθμίσεις που έφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια των παιδιών. Περισσότεροι από 15 γαλάζιοι βουλευτές, γυναίκες στην πλειονότητά τους, διαφωνούν με βασικές ρυθμίσεις που περιέχει το νομοσχέδιο του Κ. Τσιάρα. Θεωρούν ότι με αυτές περιορίζονται ή και υποβαθμίζονται τα δικαιώματα των γυναικών προς όφελος των ανδρών μετά το διαζύγιο όσον αφορά τα παιδιά. Οι περισσότεροι βουλευτές περιορίστηκαν στο να εκφράσουν τις διαφωνίες τους στα κοινοβουλευτικά όργανα ή και στον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ωστόσο, δύο εξ αυτών, η Μ. Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη βγήκαν μπροστά ζητώντας συγκεκριμένες αλλαγές (κατέθεσαν τροπολογίες), κόντρα στο νομοσχέδιο του κ. Τσιάρα. Η κίνησή τους αυτή δημιούργησε αναστάτωση στα ενδότερα της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί ότι έτσι υπονομεύεται ένα σοβαρό νομοθέτημα αλλά κι ο ίδιος προσωπικά. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εκνευρισμός και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρούν να κλείσουν το θέμα που άνοιξε, ούτως ώστε να αποτραπούν παρατράγουδα στις ψηφοφορίες στη Βουλή. Οι κυρίες Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη κάθε άλλο παρά διαλλακτικές εμφανίζονται.