Ζελένσκι: Η αντεπίθεση δεν είναι ταινία του Χόλιγουντ

Η πρόοδος στο πεδίο των μαχών είναι «πιο αργή από την επιθυμητή», αναγνώρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης που έχει στόχο την ανακατάληψη των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ταινία του Χόλιγουντ και περιμένουν αποτελέσματα άμεσα. Όμως δεν είναι«, ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC. «Αυτό που διακυβεύεται είναι οι ζωές των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο οκτώ χωριών μέχρι στιγμής, στην περιοχή της Ζαπορίζια, στα νότια, και του Ντονέτσκ, στα ανατολικά.

Εξηγώντας γιατί είναι αργή η πρόοδος, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (77.220 τετραγωνικά μίλια) ουκρανικού εδάφους έχουν ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ό,τι κι αν θέλουν κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να μας πιέσουν, με όλο τον σεβασμό, εμείς θα προχωρήσουμε στο πεδίο της μάχης με τον τρόπο που θεωρούμε καλύτερο», πρόσθεσε και επανέλαβε την ανάγκη να δοθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ. Βέβαια, όπως υπογράμμισε, ο τελικός στόχος είναι η ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.

«Ο Πούτιν είναι επικίνδυνος για εμάς από το 2014»

Κληθείς να απαντήσει πώς μοιάζει το τέλος του πολέμου σε αυτή τη φάση των συγκρούσεων, κατέστησε σαφές ότι «οι νίκες στο πεδίο της μάχης είναι απαραίτητες» και ότι η Ουκρανία δεν θα κάτσει ποτέ στο τραπέζι, όποιος και αν είναι πρόεδρος στη Μόσχα, εφόσον η Ρωσία παραμένει στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Ανεξάρτητα από το πόσο μακριά προχωρήσουμε στην αντεπίθεσή μας, δεν θα συμφωνήσουμε σε μια παγωμένη σύγκρουση γιατί αυτός είναι πόλεμος, είναι μια εξέλιξη χωρίς προοπτική για την Ουκρανία».

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την εγκατάσταση ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, απάντησε: «Ο Πούτιν είναι επικίνδυνος για εμάς από το 2014 όταν κατέλαβε το πρώτο από τα εδάφη μας». Πρόσθεσε όμως: «Θα μιλήσει για τη χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι έτοιμος να το κάνει γιατί φοβάται για τη ζωή του, την αγαπά πολύ. Αλλά δεν μπορών να πω κάτι τέτοιο με σιγουριά, ειδικά για ένα άτομο χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα, που τον 21ο αιώνα, εξαπέλυσε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας εναντίον του γείτονά του».

Πώς σχολιάζει το «ντροπή για τον εβραϊκό λαό» του Πούτιν

Επίσης, σε ερώτηση για τα λόγια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «ντροπή για τον εβραϊκό λαό», ο Ουκρανός πρόεδρος, εμφανώς προβληματισμένος και έχοντας αιφνιδιαστεί, όπως αναφέρει το BBC, ανέφερε πως δεν ξέρει τι να σχολιάσει.

Ο Ζελένσκι έχασε πολλούς από τους συγγενείς του στο Ολοκαύτωμα, ανάμεσα στους οποίους τον παππού του.

«Είναι σαν να μην καταλαβαίνει πλήρως τα λόγια του. Συγγνώμη, αλλά είναι σαν να είναι ο δεύτερος βασιλιάς του αντισημιτισμού μετά τον Χίτλερ», είπε τελικά, σημειώνοντας ότι το σχόλιο αυτό ήρθε από τον πρόεδρο μιας χώρας. «Ένας πολιτισμένος κόσμος δεν μπορεί να μιλάει με αυτόν τον τρόπο. Αλλά ήταν σημαντικό για μένα να δω την αντίδραση του κόσμου και είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση