Η Ρωσία είναι ανάμεσα στις βασικές χώρες που προσπαθούν να απεμπλακούν από την χρήση του δολαρίου απειλώντας την πρωτοκαθεδρία του ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα. Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων από την Δύση, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την απαγόρευση ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα Swift, δεν είχε πολλές επιλογές. Έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτική λύση. Και την βρήκε στο κινεζικό γιουάν.
Έκτοτε το χρησιμοποιεί για να παρακάμψει τις κυρώσεις, όμως η πόρτα του Πεκίνου ενδέχεται να κλείνει, σημειώνει δημοσίευμα του Business Insider που εξηγεί πως τουλάχιστον μία μεγάλη κινεζική τράπεζα έχει σταματήσει τις μεταφορές χρημάτων από τη Ρωσία λόγω των ανησυχιών ότι θα βρεθεί στο στόχαστρο δευτερευουσών κυρώσεων από τη Δύση.
Ο λόγος για την Bank of China που έχει αρχίσει να περιορίζει τις συναλλαγές, χρησιμοποιώντας το γιουάν, μεταξύ Ρώσων πελατών και δανειστών στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων RBC της Ρωσίας, επικαλούμενο εκπροσώπους από τις τράπεζες Modulbank και Finam που επηρεάζονται.
Οι περιορισμοί επηρεάζουν τις μεταφορές χρημάτων σε τρίτες χώρες στις οποίες εμπλέκεται η Bank of China.
«Η απόφαση δεν ελήφθη από την Κίνα, αλλά μάλλον από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να αυξήσουν την πίεση των κυρώσεων παύοντας εναλλακτικά κανάλια με τη χρήση του γιουάν», δήλωσε ο Πάβελ Σεμιόνοφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Modulbank, στο RBC, σύμφωνα με μετάφραση της Novaya Gazeta Europe. Οι Ρώσοι πελάτες μπορούν ακόμα να κάνουν μεταφορές σε γιουάν εντός του δικτύου της Bank of China, πρόσθεσε. Πάντως, όπως είπε, οι ρωσικές μεταφορές γιουάν προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ αποτελούν μόλις το 3% όλων των μεταφορών στο κινεζικό νόμισμα.
Η Bank of China προχώρησε στον περιορισμό των μεταφορών λόγω των ανησυχιών για επιβολή δευτερευουσών κυρώσεων ή άλλων περιορισμών, δήλωσε από την πλευρά του στο RBC ο Ντμίτρι Λέσνοφ, επικεφαλής του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών της Finam.
Η Finam επιβεβαίωσε ότι έλαβε ειδοποίηση για τους περιορισμούς της Bank of China στις συναλλαγές σε γιουάν.
«Οι περιορισμοί επηρέασαν λίγο την Bank Finam – μόνο ένα μικρό μέρος των πληρωμών σε γιουάν πραγματοποιήθηκε μέσω της Bank of China», δήλωσε στο ο πρόεδρος της τράπεζας Αντρέι Σούλγκα, προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει ήδη βρει εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής για πληρωμές που επηρεάζονται από την απόφαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κινεζικό γουάν ξεπέρασε το δολάριο ΗΠΑ ως το νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Μεγάλο μέρος των συναλλαγών αφορά τη διευθέτηση του εμπορίου της Ρωσίας με την Κίνα. Στην πραγματικότητα, η Κίνα χρησιμοποιεί το δικό της νόμισμα για σχεδόν όλο το ρωσικό πετρέλαιο που αγόρασε τον περασμένο χρόνο, ανέφερε το Reuters τον Μάιο, επικαλούμενο πολλά στελέχη εμπορικών συναλλαγών με άμεση γνώση του θέματος.