Τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού επιβεβαιώνουν και τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Μάιο, παραμένοντας, ωστόσο, πάνω από το ανεκτό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που εν μέρει οδήγησε και στις χθεσινές της αποφάσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία των ευρωπαϊκών αρχών, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 4,1% έναντι 4,5% τον Απρίλιο και 5,4% τον Μάρτιο.
Πριν λίγες ημέρες, τα αντίστοιχα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – είχαν καταδείξει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός (εθνικός δείκτης) στη χώρα μας υποχώρησε στο 2,8% τον Μάιο.
Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο.
Σε μηνιαία βάση, ο σχετικός δείκτης έμεινε αμετάβλητος στην Ευρωζώνη, ενώ αυξήθηκε κατά 0,5% στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο το Λουξεμβούργο (2%), η Ισπανία (2,9%), η Δανία (2,9%) και η Κύπρος (3,6%).
Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Λετονία (12,3%), στην Εσθονία (11,2%) και στη Λιθουανία (10,7%).
Στη Γερμανία, δε, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,3%, στη Γαλλία στο 6% και στην Ιταλία στο 8%.
Την ίδια ώρα, σε εφιάλτη δίχως τέλος εξελίσσονται οι τιμές των τροφίμων και των βασικών ειδών καθημερινής ανάγκης για τα νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Ελληνική Στατιστική
Αρχή, ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής είναι τετραπλάσιος σε σύγκριση με την αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο ορίζοντας του αποπληθωρισμού στο ράφι παραμένει μακρινός.
Μόλις μέσα σε ένα μήνα – από τον Απρίλιο στον Μάιο – οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες σε ετήσια βάση «τρέχουν» με 11,6%, αυξήθηκαν κατά 1,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των ομάδων αγαθών και υπηρεσιών που απαρτίζουν τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.
Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ανατιμήσεις στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, με την ετήσια αύξηση των τιμών στο 13,9% τον Μάιο, ενώ την ίδια ώρα τα φαρμακευτικά είδη καταγράφουν αύξηση 18,6%, τα είδη ατομικής φροντίδας κατά 11,1% και τα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 11,8%.
Σημειώνεται ότι οι τιμές στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» ανεβαίνουν συνεχώς εδώ και 24 μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2021, ενώ τους τελευταίους 14 μήνες οι αυξήσεις κινούνται σε διψήφιο ποσοστό.