Οι δυνάμεις της Ουκρανίας διεξάγουν επιχειρήσεις αντεπίθεσης, επιτυγχάνοντας ορισμένες ανακαταλήψεις περιοχών, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει κάποιο σημαντικό πλήγμα στις ρωσικές γραμμές.
Οι συγκρούσεις βρίσκονται σε ένα επίπεδο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβουν μπλόφες. Και οι δύο πλευρές, αλλά η Ουκρανία ειδικότερα, φαίνεται να παίζουν ένα θανατηφόρο «παιχνίδι» με στόχο να κατανοήσουν τις απειλές στο πεδίο αλλά και να παραπλανήσουν τον εχθρό.
Επομένως, η κύρια επίθεση είναι πιθανό να μην έχει έρθει ακόμη. Αυτή η νέα φάση του πολέμου στην οποία η Ουκρανία δίνει τη μάχη με τον ρωσικό στρατό στην πραγματικότητα μόλις που ξεκίνησε, και ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για τους στόχους που μπορεί να έχει θέσει η Ουκρανία, στην πραγματικότητα είναι ασαφείς οι προθέσεις της, ίσως και σκόπιμα.
«Με τις επιχειρήσεις τους, οι Ουκρανοί επιδιώκουν να παίξουν ένα παιχνίδι εξαπάτησης, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν τον αιφνιδιασμό και την εξαπάτηση για να αναγκάσουν τους Ρώσους να εστιάσουν στην υπεράσπιση ορισμένων περιοχών του πεδίου σε βάρος άλλων», δήλωσε ο αναλυτής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), Τζορτζ Μπάρος, στο Foreign Policy. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματικά επιδιωκόμενη κύρια προσπάθεια της Ουκρανίας, όποτε έρθει, «θα φέρει επίθεση σε κάτι άλλο».
Άλλοι αναλυτές έχουν κάνει αντίστοιχες παρατηρήσεις καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις αντεπίθεσης.
«Δεν έχουμε δεσμεύσει τις κύριες δυνάμεις μας», δήλωσε μια πηγή του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας στον Economist, προσθέτοντας ότι ούτε «οι Ρώσοι έχουν δεσμεύσει τις κύριες δυνάμεις τους». Οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις παίζουν ένα «παιχνίδι σκακιού» με στόχο να βγάλουν έξω τον εχθρό, ειδικά εκείνες τις εφεδρικές δυνάμεις που χρειάζονται για να διατηρήσουν τον αγώνα, είπε.
Η αντεπίθεση
Τα πρώτα στάδια της ουκρανικής επίθεσης έχουν χαρακτηριστεί από περιορισμένες αλλά όχι ασήμαντες προόδους σε διάφορα σημεία κατά μήκος της πρώτης γραμμής. Μερικές από αυτές τις προσπάθειες απέφεραν μέτρια κέρδη, ακόμη και απελευθέρωση κάποιων χωριών της πρώτης γραμμής, αλλά άλλες επιχειρήσεις συνάντησαν σημαντική αντίσταση. Όπως το έθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι μάχες είναι «σκληρές». Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις του Κιέβου «προχωρούν μπροστά».
Μέχρι στιγμής, την τελευταία εβδομάδα «απελευθερώθηκαν επτά οικισμοί» στις μάχες που σημειώνονται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτές οι αρχικές επιχειρήσεις έχουν κόστος τόσο σε στρατεύματα όσο και σε εξοπλισμό. Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν άλλωστε να αντιμετωπίσουν μια περίπλοκη και πολυεπίπεδη άμυνα από τις ρωσικές δυνάμεις, που αν και δεν μπορούν να επανδρώσουν όλες τις θέσεις κατά μήκος του μετώπου με πλήρη δύναμη, έχουν προετοιμάσει ένα εκτεταμένο δίκτυο χαρακωμάτων, ναρκοπεδίων και φραγμάτων οχημάτων και πεζικού.
Επιπλέον, οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν νέα όπλα και τακτικές σε μια επίθεση χωρίς αεροπορική υποστήριξη. Την ίδια ώρα όμως οι Ρώσοι, σε ορισμένα σημεία, αναπτύσσουν μια υγιή άμυνα σύμφωνα με το στρατιωτικό τους δόγμα.