Με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει και στις δύο όχθες του Δνείπερου, που ελέγχονται η μία από τις ουκρανικές δυνάμεις και η άλλη από τις ρωσικές, αρχίζουν να διαφαίνονται οι τεράστιες ανθρωπιστικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, στην περιοχή της Χερσώνας, για την οποία Κίεβο και Μόσχα εξακολουθούν να κατηγορούν ο ένας τον άλλο.
Ενώ οι κάτοικοι μετρούν ακόμα τις πληγές τους, εύλογο είναι το ερώτημα, εάν μπορεί να αποκατασταθεί το φράγμα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ukrhydroenergo, της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας, η απάντηση είναι «όχι».
«Το φράγμα Καχόβκα δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Μετά την ανακατάληψη (από του Ουκρανούς), θα πρέπει να κατασκευάσουμε έναν νέο σταθμό», δήλωσε ο Ihor Syrota, γενικός διευθυντής της Ukrhydroenergo, σε μήνυμή του στην εφαρμογή Telegram.
Υπολογίζει μάλιστα ότι η κατασκευή του θα κοστίσει τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια και πολύ χρόνο. «Χρειάζονται τουλάχιστον 5 χρόνια για να κατασκευαστεί ένας νέος σταθμός — σε λειτουργία 24 ώρες την ημέρα/7 μέρες την εβδομάδα», είπε.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, πάνω από 40 χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν έναν οικονομικό απολογισμό των ζημιών που υπέστη η Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου με σκοπό να λάβουν κάποια μέρα αποζημιώσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον Φεβρουάριο, έχοντας συμπληρωθεί ένας χρόνος συγκρούσεων, η εκτίμηση από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη για τις ανάγκες ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της Ουκρανίας έκανε λόγο για 411 δισ. δολάρια.