Αντιμέτωπες με τη δραματική αύξηση στο κόστος δανεισμού και την πτώση των αποτιμήσεων, που έσβησαν 148 δισ. δολάρια από την αξία των μετόχων, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ακινήτων ετοιμάζονται για νέο κύμα πόνου, προειδοποιεί σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Οι εταιρείες ακινήτων της ηπείρου έχουν ομόλογα αξίας 165 δισ. δολαρίων, που λήγουν έως το 2026, την ώρα που οι τράπεζες περιορίζουν την έκθεσή τους στον κλάδο και το πιστωτικό κόστος είναι το υψηλότερο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι συνθήκες αυτές απειλούν κάποιες εξ αυτών με υποβάθμιση σε καθεστώς «junk» από τους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη και ακριβή την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος προέρχεται από τη ραγδαία πτώση στις τιμές γραφείων σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα από το Σίτι του Λονδίνου έως το Βερολίνο. Το αποτέλεσμα είναι πως για τους διαχειριστές ακινήτων ο κλάδος είναι ο λιγότερο ελκυστικός για τρίτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, που επικαλείται το Bloomberg.
Με τις τιμές επαγγελματικών και άλλων ακινήτων να υποχωρούν και τα χρέη τους να έχουν φουσκώσει, οι εταιρείες του real estate θα πρέπει να στραφούν σε λύσεις όπως οι πωλήσεις ενεργητικού και οι περικοπές μερισμάτων.
Ενδεικτική είναι η περίτπωση της σουηδικής Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, της οποίας η μετοχή έχει κάνει βουτιά άνω του 90% σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ της. Είναι αντιμέτωπη με χρέος 8 δισ. δολαρίων, μέσω του οποίου έχτισε ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 2.000 ακινήτων την εποχή του φθηνού δανεισμού. Τώρα πρέπει να «μικρύνει» και έχει προσελκύσει ενδιαφέρον από την Brookfield Asset Management.
Να σημειωθεί ότι έχει ήδη υποβαθμιστεί σε «junk», γεγονός που την οδήγησε στο να εγκαταλείψει τα σχέδια έκδοσης ομολόγων. Ανάλογες ακυρώσεις σχεδίων πιστεύεται ότι θα έχουμε και από άλλες εταιρείες του κλάδου.
Από το απόγειό του τον Αύγουστο του 2021 έως σήμερα ο χρηματιστηριακός δείκτης του κλάδου Stoxx 600 Real Estate Index έχει χάσει το 50% της αξίας του ή 148 δισ. δολαρια και κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η ευρύτερη αναταραχή στοίχισε στη βρετανική British Land Plc τη θέση της στον FTSE 100 ύστερα από πάνω από δύο δεκαετίες στον δείκτη, ενώ η ιδιοκτήτρια της χρηματοοικονομικής συνοικίας του Λονδίνου, Canary Wharf, είδε την πιστοληπτική αξιολόγησή της να βυθίζεται στις χαμηλές κλίμακες του junk. Εκπρόσωποι των British Land και Canary Wharf Group αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Bloomberg.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Savills, οι τιμές των prime χώρων γραφείου σε Παρίσι, Βερολίνο και Άμστερνταμ έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 30% τους τελευταίους 12 μήνες. Τα χειρότερα έπονται, προειδοποιεί η Citigroup, με τον αναλυτή της Άαρον Γκάι, να προβλέπει πτώση στις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων έως και 40% τους επόμενους μήνες.