Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» διεθνής ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από κορυφαία ακαδημαϊκά και επιστημονικά ιδρύματα και οργανισμούς σε ΗΠΑ και Ευρώπη παρουσιάζει την ανακάλυψη μιας «πεινασμένης» όπως την χαρακτηρίζουν μαύρης τρύπας που εκπέμπει απίστευτης λαμπρότητας δέσμες ακτίνων Χ.
Οι ερευνητές εντόπισαν και μελέτησαν ένα κβάζαρ που βρίσκεται στην καρδιά ενός γαλαξία περίπου 9,6 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη και φαίνεται στον ουρανό μεταξύ των αστερισμών του Κενταύρου και της Ύδρας. Αυτό το κβάζαρ με την κωδική ονομασία J1144 είναι περίπου 100.000 δισεκατομμύρια φορές φωτεινότερο από τον Ήλιο και οι δέσμες ακτίνων Χ που εκπέμπει έχουν θερμοκρασία 60 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή στην επιφάνεια του Ήλιου. Παρότι υπήρχε (μέχρι τη δεκαετία του 1990) κάποια αμφιβολία ως προς τη φύση τους, όλοι σχεδόν οι αστροφυσικοί συμφωνούν σήμερα ότι αυτό που βλέπουμε ως κβάζαρ είναι μία σχετικώς πυκνή άλως υλικού που περιβάλλει την κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα ενός νεαρού γαλαξία.
Τα κβάζαρ όπως το J1144 είναι τόσο φωτεινά που συχνά ξεπερνούν το συνδυασμένο φως κάθε άστρου στους γαλαξίες που τα φιλοξενούν. Είναι παραδείγματα των λεγόμενων ενεργών γαλαξιακών πυρήνων (AGN) που βρίσκονται μόνο σε τεράστιες αποστάσεις από τη Γη και προσφέρουν στοιχεία για το πρώιμο Σύμπαν. Η μελέτη αυτού του κβάζαρ θα μπορούσε να προσφέρει στους αστρονόμους μια λεπτομερή εικόνα για αυτά τα ισχυρά κοσμικά γεγονότα και την επίδραση που έχουν στο γαλαξιακό περιβάλλον τους.
«Μας εξέπληξε πολύ το γεγονός ότι καμία προηγούμενη παρατήρηση ακτίνων Χ στο Σύμπαν δεν είχε εντοπίσει αυτήν την πηγή παρά την εξαιρετική ισχύ της. Μια νέα προσπάθεια παρακολούθησης αυτής της πηγής θα ξεκινήσει αυτόν τον Ιούνιο η οποία μπορεί να αποκαλύψει νέα στοιχεία και να προσφέρει νέες εκπλήξεις για αυτό» αναφέρουν οι ερευνητές.