Απίστευτη ανακάλυψη: Εντοπίστηκε κοσμικός φάρος με λαμπρότητα 100 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» διεθνής ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από κορυφαία ακαδημαϊκά και επιστημονικά ιδρύματα και οργανισμούς σε ΗΠΑ και Ευρώπη παρουσιάζει την ανακάλυψη μιας «πεινασμένης» όπως την χαρακτηρίζουν μαύρης τρύπας που εκπέμπει απίστευτης λαμπρότητας δέσμες ακτίνων Χ.

Οι ερευνητές εντόπισαν και μελέτησαν ένα κβάζαρ που βρίσκεται στην καρδιά ενός γαλαξία περίπου 9,6 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη και φαίνεται στον ουρανό μεταξύ των αστερισμών του Κενταύρου και της Ύδρας. Αυτό το κβάζαρ με την κωδική ονομασία J1144 είναι περίπου 100.000 δισεκατομμύρια φορές φωτεινότερο από τον Ήλιο και οι δέσμες ακτίνων Χ που εκπέμπει έχουν θερμοκρασία 60 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή στην επιφάνεια του Ήλιου. Παρότι υπήρχε (μέχρι τη δεκαετία του 1990) κάποια αμφιβολία ως προς τη φύση τους, όλοι σχεδόν οι αστροφυσικοί συμφωνούν σήμερα ότι αυτό που βλέπουμε ως κβάζαρ είναι μία σχετικώς πυκνή άλως υλικού που περιβάλλει την κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα ενός νεαρού γαλαξία.

Τα κβάζαρ όπως το J1144 είναι τόσο φωτεινά που συχνά ξεπερνούν το συνδυασμένο φως κάθε άστρου στους γαλαξίες που τα φιλοξενούν. Είναι παραδείγματα των λεγόμενων ενεργών γαλαξιακών πυρήνων (AGN) που βρίσκονται μόνο σε τεράστιες αποστάσεις από τη Γη και προσφέρουν στοιχεία για το πρώιμο Σύμπαν. Η μελέτη αυτού του κβάζαρ θα μπορούσε να προσφέρει στους αστρονόμους μια λεπτομερή εικόνα για αυτά τα ισχυρά κοσμικά γεγονότα και την επίδραση που έχουν στο γαλαξιακό περιβάλλον τους.

«Μας εξέπληξε πολύ το γεγονός ότι καμία προηγούμενη παρατήρηση ακτίνων Χ στο Σύμπαν δεν είχε εντοπίσει αυτήν την πηγή παρά την εξαιρετική ισχύ της. Μια νέα προσπάθεια παρακολούθησης αυτής της πηγής θα ξεκινήσει αυτόν τον Ιούνιο η οποία μπορεί να αποκαλύψει νέα στοιχεία και να προσφέρει νέες εκπλήξεις για αυτό» αναφέρουν οι ερευνητές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;