Σε ύφεση η γερμανική οικονομία

Σε ύφεση εισέρχεται η γερμανική οικονομία καθώς συρρικνώθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία. Η συρρίκνωση έρχεται μετά από πτώση 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Η προκαταρκτική εκτίμηση είχε δείξει ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία είχε αποφύγει την ύφεση. «Το αποτέλεσμα είναι μια αναποδιά για τη Γερμανία, η οποία παρά το γεγονός ότι απέφυγε τα πιο ζοφερά σενάρια που γράφτηκαν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας, εντούτοις υπέκυψε σε μια ύφεση την οποία είχε αποκλείσει τον Ιανουάριο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι η διολίσθηση οφείλεται στην μεταποίηση.

Παράλληλα ο πληθωρισμός δεν βοηθάει. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στις αρχές του έτους, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αντανακλάται στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση.

«Η απροθυμία των νοικοκυριών να προβούν σε αγορές ήταν εμφανής σε διάφορους τομείς», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία, προσθέτοντας: «Τα νοικοκυριά ξόδευαν λιγότερα σε τρόφιμα και ποτά, ρούχα και υποδήματα και σε έπιπλα». Αγόρασαν επίσης λιγότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς μειώθηκαν τα κίνητρα για την αγορά τους.

«Βουτιά» σημειώθηκε επίσης στις κρατικές δαπάνες.

Αντίθετα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, μετά από ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Θετικές συνεισφορές υπήρξαν και από το εμπόριο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;