Στις κάλπες προσέχονται σήμερα, Κυριακή 21/5, περίπου 9,8 εκατ. Έλληνες για να ψηφίσουν για τις βουλευτικές εκλογές.
Οι κάλπες σε 21.467 εκλογικά τμήματα στην Ελληνική Επικράτεια άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, υπήρξαν και μικροπροβλήματα, καθώς στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης – στην περιοχή Αγίου Ελευθερίου στην Θεσσαλονίκη οι κάλπες άνοιξαν καθυστερημένα, καθώς δεν εμφανίστηκε στην ώρα του ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Το ίδιο συνέβη και στο 33ο σχολείο Πειραιά.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών, από τα 21.467 συστήματα ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων (srt) που είναι σε όλα τα εκλογικά τμήματα της επικρατείας δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα 16.
Σταυριανουδάκης (ΥΠΕΣ): Στις 21:00 το 80 % του εκλογικού αποτελέσματος
Ομαλά κυλά η εκλογική διαδικασία, παρά τα μικροπροβλήματα με την μη προσέλευση της εφορευτικής επιτροπής ή με τα τάμπλετ ορισμένων δικαστικών αντιπροσώπων, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.
Ο κ. Σταυριανουδάκης σημείωσε ότι περίπου στις 21:00 θα έχουμε το 80 % του εκλογικού αποτελέσματος ως προς τα ψηφοδέλτια, ενώ πριν από τα μεσάνυχτα θα γνωρίζουμε και τις σταυροδοσίες των βουλευτών.
Στις 19:00 exit polls – Τα αποτελέσματα
Στις 19:00, μετά το κλείσιμο της κάλπης, αναμένονται τα exit polls.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι τις 20:30 θα υπάρχει εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας, έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά, ενώ γύρω στα μεσάνυχτα αναμένεται να υπάρχει εικόνα για τους υποψήφιους βουλευτές που προηγούνται και βρίσκονται σε εκλόγιμες θέσεις.
Πάντως, σε όσα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν στις 19:00 ουρές ψηφοφόρων, υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί η εκλογική διαδικασία για έως δύο ώρες.
Μόλις κλείσουν οι κάλπες ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών και μετά την ολοκλήρωσή της κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Κατόπιν, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τους σταυρούς προτίμησης.
Οι ψηφοφόροι
Οι εκλογείς είναι 9.813.595, από τους οποίους οι 4.763.264 άνδρες και οι 5.050.331 γυναίκες. Από αυτούς για πρώτη φορά ψηφίζουν 438.595 νέοι.
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.
Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Ωστόσο, εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.
Οι εκλογείς θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι αποδεκτά είναι και τα «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια που έχουν λήξει.
Επιπλέον, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.
Κατά την αναγνώριση των εκλογέων, είναι πιθανό να διαπιστωθούν για ορισμένους εκλογείς ασυμφωνίες λόγω λαθών ή άλλων αιτιών μεταξύ των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο και αυτών της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας.
Ειδικότερα:
-Τα στοιχεία εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους να μην συμπίπτουν απόλυτα με τα στοιχεία της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει οι εκλογείς να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, που εκδίδεται από τον οικείο δήμαρχο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει και να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους.
-Γυναίκες εκλογείς που έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους, ενώ στο δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας φέρονται με το πατρικό τους επώνυμο ή και αντίστροφα, ή είχαν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους και αφού διαζεύχθηκαν, αντικατέστησαν το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, αλλάζοντας το επώνυμο του συζύγου τους με το επώνυμο του γένους τους, χωρίς να έχει γίνει σχετική διόρθωση των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο.
Στις περιπτώσεις αυτές η εξακρίβωση της πραγματικής ταυτότητας των εκλογέων είναι δυνατή με αντιπαραβολή των στοιχείων του εκλογικού καταλόγου και της αστυνομικής ταυτότητας, ώστε να μην απαιτείται προσκόμιση και άλλων αποδεικτικών εγγράφων. Εφόσον, όμως, και με την αντιπαραβολή των στοιχείων δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, οι γυναίκες εκλογείς πρέπει να είναι εφοδιασμένες με ανάλογο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου).
Διευκρινίσεις για ψηφιακή ταυτότητα
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν και μέσω της επίδειξης της ψηφιακής τους ταυτότητας από την εφαρμογή Gov.gr wallet.
Εκεί οι επιλογές είναι δυο:
-Να πατήσει κανείς το κουμπί quick scan και να επιδείξει τον κωδικό QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο,
-Να πατήσει κανείς το κουμπί «Προβολή QR κωδικού» και μετά την επίδειξη του κωδικού QR στο δικαστικό αντιπρόσωπο να δώσει και τον πρόσθετο κωδικό που θα έχει λάβει μέσω της εφαρμογής.
Και οι δυο επιλογές είναι ισοδύναμες ως προς την εκλογική διαδικασία, με την πρώτη να θεωρείται ευκολότερη.
Ειδικός χώρος στα εκλογικά τμήματα για άτομα με αναπηρίες
Σημειώνεται ότι όσοι δεν μπορούν την παρατεταμένη αναμονή έξω από τα εκλογικά τμήματα, όπως έγκυες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.
Για το σκοπό αυτό, απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν.
Για τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα προβλέπεται για πρώτη φορά η λειτουργία ειδικού χώρου υποδοχής, στο ισόγειο κάθε εκλογικού καταστήματος.
Με την προσέλευση του εκλογέα στον χώρο, ενημερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος στο οποίο ανήκει ο ψηφοφόρος και προσέρχεται εκεί έχοντας μαζί του όλα τα ψηφοδέλτια, και τον απαιτούμενο φάκελο. Εφόσον είναι αναγκαίο, ο εκλογέας μπαίνει στο παραβάν μαζί με τον τυχόν συνοδό του αλλά και με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Μετά την έξοδο του εκλογέα από το διαχωριστικό ψηφοφορίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο που επέλεξε ο εκλογέας, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη.
Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων για την εξυπηρέτηση των πολιτών
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους αυτό το Σαββατοκύριακο (20-21/5).
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας:
-Γραφεία Ταυτοτήτων: Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07:00 έως 19:00
-Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους): Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07:00 έως 19:00
Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης, δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά. Επίσης, είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ενημέρωση για τόπο που ψηφίζουν οι πολίτες
Τηλεφωνικά ή μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Μάθε πού Ψηφίζεις» μπορούν να ενημερωθούν οι Έλληνες εκλογείς για τον τόπο που ψηφίζουν την Κυριακή 21 Μαΐου.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, παρέχει τη δυνατότητα στους Έλληνες εκλογείς να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/.
Επίσης, έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800), το οποίο και σήμερα, Κυριακή 21 Μαΐου, θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.
Μέχρι πόσους σταυρούς στα ψηφοδέλτια
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Συγκεκριμένα, έως 4 σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών και Α’ Θεσσαλονίκης, μέχρι 3 σταυρούς σε Δυτικό Τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Β’ Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λαρίσης.
Μέχρι 2 σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Χανίων.
Τέλος, έναν σταυρό βάζουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών Αργολίδος, Αρκαδίας, ‘Αρτης, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χίου.
Συνολικά 36 κόμματα ή συνασπισμοί κομμάτων διεκδικούν την ψήφο
Συνολικά 36 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες από το 1990 με απλή αναλογική.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακήρυξη του Αρείου Πάγου, συμμετέχουν 27 κόμματα, 8 συνασπισμοί κομμάτων και ένας μεμονωμένος υποψήφιος.
Αναλυτικά:
-Κόμματα:
1) ΣΥΡΙΖΑ
2) ΚΚΕ (μ-λ)
3) ΟΚΔΕ
4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ
5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
7) ΚΙΝΗΜΑ 21
8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
9) ΝΙΚΗ
10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
13) ΟΑΚΚΕ
14) Μ-Λ ΚΚΕ
15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
17) ΤΟΛΜΑ
18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ
20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
21) ΚΟΤΕΣ
22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
23) SOCIAL
24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
26) ΕΑΝ
27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
-Συνασπισμοί κομμάτων:
1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α
-Μεμονωμένοι υποψήφιοι:
1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ