Εκλογές 2023: Το μεσημέρι η τελική δοκιμή των συστημάτων – Nωρίτερα από άλλες φορές η ανακοίνωση του νικητή

Το άνοιγμα της κάλπης στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου είναι δύο μέρες μακριά και οι προετοιμασίες είναι στην τελική ευθεία.

Σήμερα Παρασκευή, στις 14:00 το μεσημέρι, παρουσία της υπηρεσιακής Υπουργού, καθηγήτριας Καλλιόπης Σπανού και των εκπροσώπων της SingularLogic, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών η τελική γενική δοκιμή των συστημάτων για τις Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Η γενική δοκιμή – πρόβα θα καλυφθεί τηλεοπτικά από συνεργείο της ΕΡΤ.

Νωρίτερα από άλλη φορά το τελικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Singular Logic, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα γίνει γνωστή η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος το βράδυ της Κυριακής. Ειδικότερα, μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή μέχρι τις 20:30, θα υπάρχει εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας, που θεωρείται το όριο για το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα.

Η εταιρεία, η οποία θα μεταδίδει και σε αυτές τις εκλογές τα αποτελέσματα, εκτιμά ότι το διάστημα από τις 21:00 έως τις 22:00 θα έχει ενσωματωθεί το 80%-90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

Η συντόμευση των χρόνων μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα επιτευχθεί χάρη στον εκσυγχρονισμό του συστήματος καταχώρησης των δεδομένων με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος μετάδοσης μέσω τάμπλετ που θα διαθέτουν πλέον όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Το σύστημα έχει δοκιμαστεί και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά σε μικρότερο αριθμό εκλογικών τμημάτων.

Όταν θα ολοκληρώνεται η διαλογή των ψηφοδελτίων σε κάθε εκλογικό τμήμα, το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τους συνδυασμούς θα γνωστοποιείται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Singular Logic. Στη συνέχεια θα γίνεται η καταγραφή των σταυρών προτίμησης και το αποτέλεσμα θα μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα πρώτα αποτελέσματα της σταυροδοσίας θα ανακοινωθούν γύρω στις 22:00-23:00 και τα τελικά αναμένονται τα ξημερώματα.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο κλασικός τρόπος μετάδοσης με τηλεγραφήματα μέσω δήμου και περιφέρειας, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1981, μέθοδος η οποία καθυστερεί την δημοσιοποίηση του αποτελέσματος από τα εκλογικά τμήματα κατά 2,5-3 ώρες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.