Η περιβόητη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ συνεδριάζει στη Λισαβόνα – Ποιοι είναι εκεί και τι αποφασίζουν

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, η Λισαβόνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Σαββατοκύριακο περίπου 130 από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο στην 69η Διάσκεψη της περιβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, που θα συζητήσουν το μέλλον του πλανήτη.

Όπως γράφει η πορτογαλική εφημερίδα Publico, ήδη έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους πολλοί πρωθυπουργοί, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ηγετικά στελέχη από τον χώρο της οικονομίας, της επιστήμης και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Προβλέπεται επίσης διαδικτυακή  ομιλία του Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος γιόρτασε τα 100 του χρόνια. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι από τα παλαιότερα μέλη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

Οι 130 συμμετέχοντες από 23 χώρες θα συγκεντρωθούν στο Pestana Palace, ένα πολυτελές ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στον περίφημο Πύργο Μπελέμ. Τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη είναι: το τραπεζικό σύστημα, η Κίνα, η ενεργειακή μετάβαση, η πορεία της Ευρώπης, το φορολογικό σύστημα, η Ινδία, η βιομηχανική πολιτική, το διεθνές εμπόριο, αλλά και ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ηγετική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο.

Κεντρικό θέμα είναι και η τεχνητή νοημοσύνη και ένας από τους καλεσμένους είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, Σαμ Αλτμαν.

Λίγα είναι γνωστά για τη συνάντηση που πραγματοποιείται με βάση τον κανόνα του Chatham House (οι συμμετέχοντες μπορούν να μιλήσουν για κοινές ιδέες, αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν ποιος τις εξέφρασε). «Όλοι οι προσκεκλημένοι συμμετέχουν με προσωπική ιδιότητα και όχι ως εκπρόσωποι των ιδρυμάτων στα οποία ανήκουν, και όπως αναφέρθηκε, μπορούν να αναφέρουν όσα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση αλλά χωρίς ρητή αναφορά στο άτομο που εξέφρασε συγκεκριμένη γνώμη», σημειώνει η πορτογαλική εφημερίδα.

Προβλέπεται επίσης ομιλία του Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος σύντομα θα κλείσει τα 100 και η οποία ίσως θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Μετά από μια διετή διακοπή, το 2020 και το 2021, λόγω της πανδημίας, η ετήσια διάσκεψη της Λέσχης πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Ουάσιγκτον. Στην περσινή συνάντηση, συζητήθηκαν 14 θέματα, με ιδιαίτερη προσοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που προκύπτουν από τη διαμάχη Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αρχή της Λέσχης

Η πρώτη συνάντηση  της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ  πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29 και 31 Μαΐου 1954 στο ομώνυμο ξενοδοχείο «Μπίλντερμπεργκ» στο Οστερμπικ  της Ολλανδίας. Το 1955 έγιναν δύο συναντήσεις, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Το 1956 πραγματοποιήθηκε στη Δανία.

Τα θέματα που συζητήθηκαν σε εκείνες τις πρώτες συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχε ο πατριάρχης του  πετρελαίου Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ήταν μεταξύ άλλων: η στάση απέναντι στη Σοβιετική Ένωση και τον κομμουνισμό, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα. ΄Στην ημερήσια διάταξη ήταν επίσης «η κομμουνιστική διείσδυση» στις δυτικές χώρες, οι πολιτικές και  στρατηγικές πτυχές της πυρηνικής ενέργεια, η επανένωση της Γερμανίας, ο ρόλος της αντι-αποικιοκρατίας στις σχέσεις Δύσης-Ασίας και μια κοινή προσέγγιση απέναντι στην Κίνα. Από τους ιδρυτές της Λέσχης ήταν ο Τζότζεφ Ρέτινγκερ, πρώην σύμβουλος της   εξόριστης  πολωνικής κυβέρνησης στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μέλος της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας  MI6.

Ο ίδιος ο Ρέτινγκερ ήταν ίσως ο πρώτος που αποκάλυψε την ύπαρξη της Λέσχης σε ένα σύντομο κείμενο με τίτλο “The Bilderberg Group” τον Αύγουστο του 1956. Ένα αντίγραφο του κειμένου αυτού  φυλάσσεται στα αρχεία του Ινστιτούτου Χούβερ, στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια.

Στο κείμενο αυτό, ο Ρέτινγκερ περιγράφει την ιδέα που ώθησε τη δημιουργία της  Λέσχης Μπίλντερμπεργκ :» Πριν από μερικά χρόνια, άρχισε να αυξάνεται η ανησυχία για την αυξανόμενη δυσπιστία των ΗΠΑ για τη Δυτική Ευρώπη, και ένα παρόμοιο φαινόμενο της από την Ευρώπη προς την Ουάσιγκτον. Άρχισα να νιώθω ότι ήταν πρωταρχικής σημασίας να αρθούν αυτές οι υποψίες και η δυσπιστία που απειλούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το μεταπολεμικό έργο των Δυτικών Συμμάχων. Αυτός είναι ο λόγος που προσέγγισα την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπα Μπερνάρντο, τον Δρ. Πολ Ρίκενς, Πρόεδρο και ιδρυτή της Unilever και τον (τότε πρωθυπουργό του Βελγίου Πολ φαν Ζίλαντ, προτείνοντας να διοργανώσουμε ιδιωτικές ανεπίσημες συναντήσεις για να συζητήσουμε τις δυσκολίες και τους κινδύνους που μας προκαλούσαν ανησυχία».

Θεωρίες συνωμοσίας

Αν και ο Ρέτινγκερ, δεν αναφέρει τον Ροκφέλερ στο κείμενό του, ο Αμερικανός μεγιστάνας εμφανίζεται στη λίστα των συμμετεχόντων σε εκείνες τις πρώτες συναντήσεις. «Έπρεπε να διασφαλίσουμε ειλικρινείς συνομιλίες, χωρίς τον κίνδυνο παρερμηνείας από τον Τύπο και ότι δεν θα υπήρχαν ατελείωτες ομιλίες για λόγους δημοσιότητας. Ήταν σαφές ότι αυτές οι συνομιλίες έπρεπε να γίνουν ιδιωτικά, ανεπίσημα και εμπιστευτικά, γι’ αυτόν τον λόγο. δεν δεχόμαστε τον Τύπο στις συναντήσεις μας, περιορίζοντας τη δημοσιότητά τους γενικά σε μία ή δύο σύντομες ανακοινώσεις χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες ή να αναφέρουμε μεμονωμένους ομιλητές»,  έγραφε ο Ρέτινγκερ.

Σχεδόν εβδομήντα χρόνια αργότερα, 130 μέλη μιας ελίτ που κανείς δεν εξέλεξε, συνεχίζουν να αποφασίζουν εν μέσω απόλυτης μυστικότητας, για την πορεία που θα ακολουθήσει ο κόσμος και τα οκτώ δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη…

Λόγω της μυστικότητας των συνεδριάσεων, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ κατηγορείται συχνά για μυστικοπάθεια και συνωμοσίες σε διεθνές επίπεδο. Τέτοιες θεωρίες έχουν υιοθετηθεί συχνά από οργανώσεις, όπως η “John Birch Society”.

Άτομα που έχουν λάβει μέρος σε συνεδριάσεις της Λέσχης, έχουν δηλώσει σε έρευνα του BBC πως πρόκειται για συναντήσεις ατόμων που εκπροσωπούν κορυφαίες επιχειρήσεις και πολιτικούς, ώστε να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος με βάση την απλή «κοινή λογική». Στην ίδια έρευνα διατυπώνεται η άποψη πως αυτή η “κοινή λογική” δεν μπορεί παρά να είναι εναρμονισμένη με τα συμφέροντα των κύριων συμμετεχόντων, δηλαδή μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και προφανώς θα ενθαρρύνονται πολιτικοί που δίνουν προτεραιότητα σε αυτά ακριβώς τα συμφέροντα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...