Του Βασίλη Σκουρή
Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προσφεύγει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα μετά την –μερική, έστω- επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που δεν βλέπει άμεση απειλή από την αξιωματική αντιπολίτευση, φέρεται να έχει οριστικοποιήσει την απόφασή του να μην προσφύγει σε πρόωρες κάλπες εντός τουλάχιστον του 2021, παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί και παρότι και σήμερα κάποια «γαλάζια» στελέχη προειδοποιούν πως «ο Σεπτέμβριος είναι η μεγάλη του ευκαιρία».
Πιθανότερος χρόνος της διεξαγωγής του ανασχηματισμού είναι ο Ιούλιος, ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο με νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ανασχηματισμός αυτή τη φορά-σύμφωνα τουλάχιστον με τον σχεδιασμό- θα είναι δομικός, με αλλαγές τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε δομή των υπουργείων. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, φέρεται να μετάνιωσε που την τελευταία φορά δεν προχώρησε σε τολμηρότερες αλλαγές, επιλέγοντας μια ισορροπία, για την οποία τώρα κρίνει ότι δεν συνέβαλλε σε μια θετικότερη πορεία της κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο των εξελίξεων αναμένεται, άλλωστε, να βρεθούν πρόσωπα που «πρωταγωνίστησαν» και στον προηγούμενο ανασχηματισμό, με πρώτον τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αλλά και υπουργούς που δεν φαίνεται ότι «παίζεται» το χαρτοφυλάκιό τους, όπως πχ η υπουργός Παιδείας. Συνολικότερα, το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα μας απασχολήσουν αρκετά οι υπουργοί εκείνοι που είχαν «καπελωθεί» από αναπληρωτές, που αποτελούσαν τους «εκπροσώπους» του Μαξίμου στα υπουργεία, με εξαίρεση τον Άδωνι Γεωργιάδη, που έγινε και πάλι «αναντικατάστατος» στα μάτια του πρωθυπουργού και των επιτελών του.
Ενδιαφέρον εμφανίζει εάν ο ανασχηματισμός θα επιφέρει αλλαγές και στο επιτελείο του Μαξίμου, ενώ, με εξαίρεση τον Τάκη Θεοδωρικάκο που έχει τις πιθανότητές του, δεν προβλέπονται επιστροφές εκείνων που βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης στον προηγούμενο ανασχηματισμό. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, πάντως, βρίσκεται σε νευρική κρίση, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που αναμένουν να καταλάβουν κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εξακολουθούν να μην ομιλούν, ενώ όπου μπορούν ρίχνουν φαρμακερά βέλη για τους «πασοκογενείς» που ο πρωθυπουργός έφερε σε θέσεις εξουσίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης «επανεκκίνησης» του χώρου, δεν αποκλείει αλλαγές και στο κόμμα, ενόψει και του ετήσιου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο τέλος του έτους, εφόσον η πανδημία το επιτρέψει.