Την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, η οποία από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, έχει φτάσει σήμερα να βρίσκεται… ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, καταγράφουν οι Financial Times σε άρθρο τους, που φέρει τον τίτλο «Η αλματώδης ανάπτυξη βάζει την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης».
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι μετά την αλλαγή της προοπτικής της Ελλάδας σε «θετική» από τον διεθνή οίκο Standard & Poor’s τον προηγούμενο μήνα, αρκετοί είναι αυτοί – μεταξύ τους και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας – που εκτιμούν πως η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, μετά την ολοκήρωση των βουλευτικών εκλογών και με την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση που θα προκύψει, θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Στο σχόλιο τους για τις επερχόμενες εκλογές, οι FT στέκονται στο γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένα προβάδισμα 5 με 6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εκτιμούν πως κυβέρνηση θα προκύψει μετά από επαναληπτική διαδικασία, στις αρχές Ιουλίου.
Στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρεται πως ύστερα από πολλά χρόνια που αποτελούσε «το προβληματικό παιδί της Ευρώπης», η Ελλάδα έχει καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, γεγονός που αναγνωρίζεται και από ξένους οίκους, όπως η Goldman Sachs, η οποία επισημαίνει πως θα συνεχίσει να αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, τόσο το 2023 όσο και την επόμενη χρονιά.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για κρίσιμους τομείς που έχουν «σπρώξει» σε ανάκαμψη την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός, ο οποίος κατάφερε να «αγγίξει» τη χρονιά-ρεκόρ του 2019, καθώς επίσης και οι εξαγωγές με την οικοδομική δραστηριότητα.
Οι Times «φιλοξενούν» στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, σχόλιο του Γιώργου Χουλιαράκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τσίπρα και συμβουύλου του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επισημαίνει πως θα χρειαστεί ακόμη μια δεκαετία για να επανέλθει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της στο ύψιστο σημείο της προπερασμένης δεκαετίας, και ότι μόνο ένα σοβαρό πολυετές σχέδιο επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τις βασικές υποδομές και τις υγειονομικές υπηρεσίες θα φέρει αύξηση στους μισθούς.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, σχολιάζει στους FT πως «πολλά νοικοκυριά αισθάνονται πίεση από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, τη ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών».