Άρθρο-κόλαφος της Le Monde για το έγκλημα των Τεμπών: «Δεν θα αποδοθεί ποτέ δικαιοσύνη»

Άρθρο-κόλαφο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το έγκλημα των Τεμπών δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, με τίτλο «Η μοιραία Οδύσσεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα».

Η γαλλική εφημερίδα θεωρεί πως δεν θα υπάρξει πραγματική διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας και δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη

Στο άρθρο καταγράφονται μαρτυρίες εργαζομένων και ειδικών, καθώς και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης που επιχείρησε να αποτινάξει τις ευθύνες για την κατάσταση που παρουσιάζει το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αναφορά έκανε και στις μαζικές διαδηλώσεις, γράφοντας πως οι εξηγήσεις της κυβέρνησης δεν έπεισαν τους Έλληνες, που φώναζαν περί «προμελετημένου εγκλήματος» και «δολοφόνων».

Η γαλλική εφημερίδα επισήμανε ότι η Ελλάδα είχε το χειρότερο ρεκόρ ασφαλείας στην ΕΕ, με έναν θάνατο ανά εκατομμύριο επιβάτες, αναφέροντας:

«Το 1/3 του σιδηροδρομικού δικτύου έχει θυσιαστεί στις πολιτικές λιτότητας. Η Πελοπόννησος, για παράδειγμα, έχει τώρα μόνο 68 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής διαδρομής σε χρήση, σε σύγκριση με τα 706 χιλιόμετρα το 2000 και τα 435 χιλιόμετρα το 2009.

Το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα είναι από τα λίγα που παραμένουν ενεργά. Πολλοί εργαζόμενοι, οικογένειες και φοιτητές χρησιμοποιούν αυτή τη γραμμή, η οποία συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας σε τέσσερις ώρες.

Όμως ο συνολικός αριθμός των καθημερινών δρομολογίων μεταξύ τους μειώθηκε από 32 το 2009 σε 14».

Και φυσικά η Le Monde diplomatique δεν παρέλειψε να παρουσιάσει τους προβληματισμούς για την πορεία των ερευνών, που αφορούν στα αίτια του δυστυχήματος αλλά και την απόδοση δικαιοσύνης.

«Ορισμένες από τις εμπλεκόμενες εταιρείες πιστεύουν ότι πιθανότατα δεν θα διερευνηθούν από την κυβέρνηση ή από τα δικαστήρια», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Γιώργος Βασάλος, λέκτορας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών της Λιλ, ο οποίος μάλιστα επισήμανε και τις αδυναμίες του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

«Τον Σεπτέμβριο του 2022 η αθώωση μετά από έφεση περίπου 15 πρώην διευθυντών της γερμανικής εταιρείας Siemens, που καταδικάστηκαν σε δικαστήριο για το ρόλο τους σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας της χώρας, συγκλόνισαν πολλούς και μετέδωσαν μια εικόνα ατιμωρησίας», γράφει το άρθρο καταλήγοντας στην αποτυχία των πολιτικών που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα και με τον Νικόλαο Κουτσιούκη, τεχνικό της Hellenic Train να δηλώνει ότι «η τρόικα σκότωσε την Ελλάδα, όπως σκότωσε και τον ΟΣΕ».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...