Συναγερμός στο Μαξίμου μετά από νέα δημοσκόπηση – Η εντολή που έδωσε ο ανήσυχος Μητσοτάκης

Συναγερμό έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν καθαρά ότι μειώνεται σταθερά η αποδοχή της Νέας Δημοκρατίας στις νέες γενιές. Την τελευταία 15ετία η παράταξη, με μικρά χρονικά διαλείμματα, ήταν δεύτερη –ενίοτε με σημαντική διαφορά– στις προτιμήσεις των νέων στις ηλικίες 17 – 35 ετών.

Ωστόσο, μετά τις εκλογές του 2019 τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι λόγοι, πολλοί. Στα χρόνια προβλήματα (χαμηλό επίπεδο σπουδών, ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και επιστημονικά μέσα, ανεργία κ.ά.) ήρθαν να προστεθούν οι συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας. Οι αλλαγές που προώθησε η Ν. Κεραμέως σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μπορεί να έχουν την αποδοχή μεγάλης μερίδας πολιτών, αλλά στην πλειονότητά τους πρόκειται για κατηγορίες που δεν θίγονται άμεσα ή και καθόλου από τα μέτρα. Στις ηλικίες 17 – 25 ετών επικρατεί και οργή και αγανάκτηση, που ξεκινάει από τα πανεπιστήμια και φτάνει ως τις πρώτες τάξεις του λυκείου. Οι άνω των 25 βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία καθώς οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται είναι συντριπτικά λιγότερες από αυτές που ζητούνται.

Υπό το κράτος της βαθιάς ανησυχίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέθεσε σε τρία κυβερνητικά στελέχη και στενούς συνεργάτες του να εκπονήσουν ένα σχέδιο που θα απευθύνεται στους νέους, με μέτρα και πολιτικές που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματά τους. Με απώτερο σκοπό να αμβλύνει την οργή τους και να βελτιώσει προοδευτικά το κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία με φόντο τις επόμενες εθνικές εκλογές. Πρόκειται για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και τον επίσης υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θ. Λιβάνιο. Το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Το μόνο… ενθαρρυντικό είναι ότι «οι νέοι γυρίζουν την πλάτη συνολικά σε κόμματα και πολιτικούς, άρα δεν χάθηκε κάθε ελπίδα», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Δυσπιστία – απαισιοδοξία

Σαν σήμα κινδύνου ήχησαν στην κυβέρνηση τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Opinion Poll στο διάστημα 19 – 24 Απριλίου, με την απογοήτευση, την απαισιοδοξία και την οργή να είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στις τάξεις των νέων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα: Στις ηλικίες 17 – 35 το 70,6% θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση και μόνο το 22,4% προς τη σωστή. Ακόμη, το 71,5% δεν πιστεύει ότι τους επόμενους μήνες θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και ειδικότερα για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Το εύρημα που τρόμαξε κυριολεκτικά το Μέγαρο Μαξίμου ήταν οι απαντήσεις στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε συνολικά με το έργο της κυβέρνησης;». Ενώ μεσοσταθμικά το ποσοστό αυτό κινείται πέριξ του 50%, στις ηλικίες 17 – 35 πέφτει στο 27,9%, ενώ το 72,1% δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗParon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...