Του Γιώργου Λακόπουλου
Σε μια χώρα της οποίας ο Πρωθυπουργός ψεύδεται όπως αναπνέει- τελευταία «κρούσματα» ο αριθμός των εμβολιασμένων και οι αναφορές στην Εργατική Πρωτομαγιά- το ερώτημα ήλθε ξαφνικά:
-Ποιος έκτισε την Ελλάδα;
Το έθεσε … ο Τζο Μπάιντεν! Όχι βεβαίως για την Ελλάδα, αλλά για τη δική του χώρα και έδωσε επι τόπου την απάντηση.
«Αυτήν τη χώρα δεν την έκτισε η Γουόλ Στριτ. Την έκτισε η μεσαία τάξη. Και την μεσαία τάξη την έκτισαν τα συνδικάτα».
Νεοφιλελεύθεροι και δεξιοί όλου του κόσμου ενωθείτε. Στην Αμερική έγινε απόβαση κομμουνιστών, όπως θα έλεγε και ο Άδωνις.
Πράγματι, παραμονές Πρωτομαγιάς ο Πρόεδρος της μητρόπολης του καπιταλισμού διακήρυξε ότι το κόστος της κρίσης θα πληρώσουν οι πλούσιοι.
«Είκοσι εκατομμύρια Αμερικανοί της μεσαίας και της εργατικής τάξης έχασαν τις δουλειές του στην πανδημία, την ίδια ώρα που 650 δισεκατομμυριούχοι στην Αμερική έβλεπαν την καθαρή αξία της περιουσίας τους να αυξάνεται πάνω από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν, αλλά αυτή τη φορά δεν θα τις πληρώσει η μεσαία τάξη, αρκετά πλήρωσε αυτή, θα τις πληρώσουν οι πλούσιοι».
Αν αυτή τη συζήτηση προκαλεί στην Αμερική η κρίση, γιατί όχι και στη νότια πλευρά της Βαλκανικής; Ποιος έκτισε λοιπόν την Ελλάδα;
Την έκτισαν μήπως όσοι έφαγαν τα δάνεια της Ανεξαρτησίας -μέρες που είναι- και εξελίχθηκαν σε «μεγάλες οικογένειες»;
Όσοι καταβρόχθισαν έναν αιώνα αργότερα τα λεφτά της βοήθειας για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής;
Την έκτισαν όσοι πλούτισαν στην Κατοχή ως μαυραγορίτες και συνεργάτες των Γερμανών και μετά την Απελευθέρωση εμφανίσθηκαν ως «κεφαλαιούχοι» και «επενδυτές»;
Όσοι έβαλαν χέρι και στο σχέδιο Μάρσαλ για να συνεχίσουν το πλιάτσικο επί Χούντας;
Μήπως οφείλουμε την οικοδόμηση της σημερινής Ελλάδας σε όσους θησαύρισαν στη Μεταπολίτευση με τα θαλασσοδάνεια;
Ή με την ανεξέλεγκτη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που έφτασαν σε ιλιγγιώδη ποσά και δεν «τα φάγαμε μαζί» όπως προσπάθησε να υποβάλει ένας από τους αθλιότερους εκπροσώπους τους.
Την έκτισαν μήπως όσοι εκτός από το κρατικό, το τραπεζικό, και το κοινοτικό χρήμα, έβαλαν στο χέρι και το ιδιωτικό με το κόλπο του Χρηματιστηρίου;
Ή θα την χτίσουν όσοι έχουν βγάλει τις κουτάλες για να υφαρπάξουν και τα, ανέλπιστα, κονδύλια της Ταμείου Ανάκαμψης;
Οφείλει η σημερινή Ελλάδα σε όσους έπαιρναν από κάθε πηγή πόρους που προορίζονταν για την κοινωνία, έβαζαν τα μισά στην τσέπη και τα έβγαλαν στο εξωτερικό, χρησιμοποιούσαν το 25% για να καλοπερνούν και έβαζαν και το 25% στο σκοπό για τον οποίο ενισχύθηκαν;
Να ευγνωμονεί η χώρα όσους έχουν φουσκωμένους λογαριασμούς στην Ελβετία,- και πλέον και σε αλλά «αποθετήρια « πλούτου-ή όσους διακινούν με εξωχώριες εταιρίες τεράστια ποσά για τα οποία δεν έδωσαν ποτέ λογαριασμό πως τα απέκτησαν -άλλα όλοι το αντιλαμβάνονται;
Έκτισαν τη χώρα οι κάτοχοι του «μαύρου χρήματος» – ο αείμνηστος Διαμαντής Πεπελάσης το χαρακτήριζε «αγροίκο πλούτο»- που δεν παύουν να επιδεικνύουν διαχρονικά με προκλητικό τρόπο τα σύμβολα του ανόμου πλουτισμού τους;
Ο Μπάιντεν απάντησε με διαύγεια ποιοι έκτισαν την Αμερική. Στην Ελλάδα θα κάνουμε πότε αυτή τη συζήτηση;
Θα αναζητήσουμε αυτούς που πραγματικά έκτισαν επί δυο αιώνες την χώρα;
Ανοίγοντας αυτό το θέμα θα δούμε ευκρινώς και ποιος είναι ο καθένας στο πολιτικό σύστημα. Ποιος εκφράζει ποιον.
Θα δούμε καθαρά τι εκπροσωπεί σήμερα το σύστημα Μητσοτάκη που κυβερνάει υποβασταζόμενο από τους λίγους που πλούτισαν επί 200 χρόνια με τα λεφτά που προοριζόταν για τους πολλούς.
Να μάθουμε ποιοι πάτησαν επί σκανδάλων -και επί πτωμάτων όταν χρειάσθηκε – για χτιστούν οι μεγάλες περιουσίες. Ωστε να παριστάνουν οι κάτοχοι τους την «ιθύνουσα τάξη», ενώ είναι απλώς «λεφτάδες» που εκμεταλλευτήκαν καταστάσεις.
Όταν κάνουμε αυτή τη συζήτηση θα διακρίνουν με μια άλλου τύπου διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Με βάση την απάντηση στο ερώτημα «ποιοι έκτισαν την Ελλάδα» θα καταλάβουμε σε ποιους ανήκει η χώρα, ποιοι τους την έχουν υφαρπάξει και πώς θα την πάρουν πίσω.
Η Ελλάδα κτίσθηκε από τον προκομένο Έλληνα που έκανε με έντιμα μέσα περιουσία. Με τον μόχθο του, τον αγώνα του, την εμπιστοσύνη που ενέπνεε στου γύρω του πλούτισε και στη συνέχεια έκανε καλή χρήση του πλούτου.
Υπάρχουν και σήμερα τέτοιοι Έλληνες, αλλά είναι μετρημένοι στα δάκτυλα.
Οι περισσότεροι κάτοχοι του πλούτου άρχουν με τη ισχύ του χρήματος που απέκτησαν καταχρηστικά σε βάρος των άλλων.
Είναι αυτοί που υφάρπαξαν που αδίκησαν και συνεχίσουν περιστοιχιζόμενοι από στρατούς κολαούζων στην πολιτική, στη δημοσιογραφία και στο κράτος.
Το μέλλον της Ελλάδας, διασφαλίσθηκε σε κάθε δύσκολη στιγμή, από τη δουλειά αυτών απλών ανθρώπων, τον ιδρώτα των εργαζόμενων, το φιλότιμο των υπαλήλων, τον μόχθο της αγροτιάς, το υστέρημα του μετανάστη.
Μετά την Αλλαγή του 1981,ο μακαρίτης Δημ. Κουλουριάνος είπε στον Ανδρέα Παπανδρέου ότι δεν μπορούν να πάρουν συντάξεις κάποιοι ηλικιωμένοι της εποχής «γιατί δεν έχουν πληρώσει ποτέ εισφορές».
Ο Παπανδρέου τον άφησε άναυδο: «Νομίζεις ότι δεν έχουν πληρώσει».
Κανένα κράτος που σέβεται το λαό του, δεν θα άφηνε τους υπερήλικους που πήγαν σε δυο πολέμους και έφτυσαν αίμα για να σταθεί η χώρα στα πόδια της να πεθάνουν στην ψάθα , επειδή «δεν πλήρωσαν εισφορές».
Για να μην αδικούμε κανέναν, την Ελλάδα έκτισε και το σθένος των -λίγων- πολιτικών που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό του μεγαλοπαράγοντα όταν τους απειλούν με εξαφάνιση, πριμοδοτώντας τους υποτακτικούς τους στο δημόσιο βίο.
Όταν μετά από μια τέτοια συζήτηση συνειδητοποιήσουν οι πολίτες τη διαστρέβλωση που υπέστη η Ιστορία για να βγουν στον αφρό όσοι λεηλάτησαν τη χώρα και να μείνουν στο περιθώριο όσοι την υπηρέτησαν με τη δουλειά τους.
Θα καταλάβουν τι ακριβώς παίζεται μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη. Ποιους εκπροσωπεί η πολιτική του ενός και ποιους του άλλου. Και ποιος πρέπει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Ίσως ο Μπάιντεν με τη φοβερή αναφορά του στους Αμερικανούς πολίτες και τα συνδικάτα τους, πρόσφερε στην ελληνική κοινωνία μεγαλύτερη από όσο φανταζόμαστε: της δείχνει τον δρόμο της αυτογνωσίας. Αν τον ακολουθήσει, τα υπόλοιπα θα έλθουν φυσιολογικά…