Δυστοπικές προειδοποιήσεις της CIA

Η Κίνα κατασκευάζει εξελιγμένα όπλα στον κυβερνοχώρο για να “καταλάβει τον έλεγχο” εχθρικών δορυφόρων, καθιστώντας τους άχρηστους για σήματα δεδομένων ή επιτήρηση σε καιρό πολέμου, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η προσπάθεια της Κίνας να αναπτύξει ικανότητες για την “άρνηση, εκμετάλλευση ή κατάληψη” εχθρικών δορυφόρων αποτελεί βασικό μέρος του στόχου της να ελέγξει τις πληροφορίες, τις οποίες το Πεκίνο θεωρεί ως βασικό “πεδίο πολεμικής μάχης”.
Το έγγραφο με τη σφραγίδα της CIA, το οποίο εκδόθηκε φέτος και δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, ήταν ένα από τα δεκάδες που φέρεται να μοιράστηκε ένας 21χρονος Αμερικανός αεροπόρος, στις σημαντικότερες αποκαλύψεις αμερικανικών πληροφοριών εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Μια τέτοια κυβερνοδυνατότητα θα ξεπερνούσε κατά πολύ οτιδήποτε έχει αναπτύξει η Ρωσία στην Ουκρανία, όπου οι ομάδες ηλεκτρονικού πολέμου έχουν ακολουθήσει μια προσέγγιση ωμής βίας με ελάχιστα αποτελέσματα.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες

Οι επιθέσεις αυτές, που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980, επιχειρούν να μπερδέψουν τα σήματα μεταξύ των δορυφόρων της SpaceX που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά και των επίγειων τερματικών τους, εκπέμποντας σε παρόμοιες συχνότητες από συστήματα παρεμβολής που μεταφέρονται με φορτηγά, όπως το Tirada-2.
Οι πιο φιλόδοξες κυβερνοεπιθέσεις της Κίνας στοχεύουν στη μίμηση των σημάτων που λαμβάνουν οι εχθρικοί δορυφόροι από τους χειριστές τους, ξεγελώντας τους ώστε είτε να καταληφθούν πλήρως είτε να παρουσιάσουν δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών στη μάχη.
Το απόρρητο έγγραφο των ΗΠΑ αναφέρει ότι αυτή η κυβερνοδυνατότητα θα επέτρεπε στην Κίνα “να καταλάβει τον έλεγχο ενός δορυφόρου, καθιστώντας τον αναποτελεσματικό για την υποστήριξη επικοινωνιών, όπλων ή συστημάτων πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης”.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει ποτέ αν διαθέτουν παρόμοιες δυνατότητες.

Η περίπτωση της Ταϊβάν

Η Ταϊβάν, η οποία έχει λάβει υπόψη της το πόσο απαραίτητες ήταν οι δορυφορικές επικοινωνίες για τον ουκρανικό στρατό, επιδιώκει να δημιουργήσει υποδομές επικοινωνιών που θα μπορούν να επιβιώσουν από μια επίθεση της Κίνας.
Φλερτάρει με επενδυτές για να δημιουργήσει το δικό της δορυφορικό πάροχο, ενώ πειραματίζεται με μη γεωστατικούς δορυφορικούς δέκτες σε 700 τοποθεσίες γύρω από την Ταϊβάν για να εγγυηθεί εύρος ζώνης σε περίπτωση πολέμου ή καταστροφών, ανέφεραν οι Financial Times τον Ιανουάριο.

Η περίπτωση της Ουκρανίας

Σε μια ένδειξη του πόσο κρίσιμες έχουν γίνει οι δορυφορικές επικοινωνίες στον πόλεμο, μια ρωσική κυβερνοεπίθεση κατάφερε να καταστήσει αναποτελεσματικούς χιλιάδες ουκρανικούς στρατιωτικούς δρομολογητές της αμερικανικής Viasat τις ώρες πριν από την έναρξη της πλήρους εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.
Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τότε την επίθεση “καταστροφική”.
Διακόπηκε επίσης η παροχή υπηρεσιών σε χιλιάδες πελάτες της Viasat στην Πολωνία, την Ιταλία και τη Γερμανία, όπου επηρεάστηκαν αρκετές εκατοντάδες ανεμογεννήτριες.
Το hack της Viasat, αν και εξελιγμένο, περιελάμβανε παραβίαση των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας και στη συνέχεια αποστολή οδηγιών στα modems που προκάλεσαν δυσλειτουργία τους.

Οι στόχοι της Κίνας

Οι στόχοι της Κίνας, σύμφωνα με την αξιολόγηση που διέρρευσε, είναι πολύ πιο προχωρημένοι.
Θα επιδιώξουν να εξουδετερώσουν την ικανότητα των δορυφόρων, οι οποίοι τείνουν να λειτουργούν σε διασυνδεδεμένες ομάδες, να επικοινωνούν μεταξύ τους, να αναμεταδίδουν σήματα και εντολές σε οπλικά συστήματα ή να στέλνουν πίσω οπτικά και υποκλαπέντα ηλεκτρονικά δεδομένα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.
Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη στρατιωτικής διαστημικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών επικοινωνιών.
Ο στρατηγός B Chance Saltzman, διοικητής της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ, δήλωσε στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα ότι το Πεκίνο επιδιώκει επιθετικά την ανάπτυξη αντιδιαστημικών δυνατοτήτων σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσει το “διαστημικό του όνειρο” να γίνει η πρώτη δύναμη πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα μέχρι το 2045.
“Η Κίνα συνεχίζει να επενδύει επιθετικά στην τεχνολογία που έχει ως στόχο να διαταράξει, να υποβαθμίσει και να καταστρέψει τις διαστημικές μας δυνατότητες”, δήλωσε.
Ο Saltzman δήλωσε ότι ο στρατός της Κίνας έχει αναπτύξει 347 δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων 35 που εκτοξεύτηκαν τους τελευταίους έξι μήνες, με στόχο την παρακολούθηση, τον εντοπισμό, τη στόχευση και την επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...