Την απειλή της ακυβερνησίας και την «τερατογένεση» προβάλει ο πρωθυπουργός προκειμένου να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των απογοητευμένων ψηφοφόρων που έχουν απομακρυνθεί από την ΝΔ.
Για να το πετύχει, μάλιστα, υπενθυμίζει τα ευεργετήματα της αυτοδυναμίας της ΝΔ το καλοκαίρι του 2019, όταν ο ίδιος συγκρότησε κυβέρνηση με την συμμετοχή πολιτικών προερχόμενων από τον χώρο της κεντροαριστεράς.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα του στους αναποφάσιστους, οι οποίοι παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό – κινούνται από 16% έως 20% – καθώς οι προερχόμενοι από την κεντροδεξιά ψηφοφόροι δεν δείχνουν διάθεση επανόδου, τουλάχιστον στις πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική.
Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει μετρήσεις που δείχνουν ότι στην ΝΔ επανέρχεται ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτό το οποίο είχε φύγει μετά την ιστορία των Τεμπών.
Την ίδια ώρα – και παρά το γεγονός ότι η δημοσιότητα κινείται γύρω από το θέμα Γεωργούλη, η δημοσιοποίηση του πορίσματος για τα Τέμπη από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αποτελεί «κόλαφο» για τους υπευθύνους του ΟΣΕ, ενώ εκθέτει την κυβέρνηση για το θέμα της τηλεδιοίκησης.
Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους ότι μπορεί τελικά να δημιουργηθεί κυβέρνηση ηττημένων αν οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ25 αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
Γι αυτό άλλωστε πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει κάθε πιθανότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενισχυθεί με τις ψήφους των νέων ψηφοφόρων. Σε αυτή την λογική εντάσσουν άλλωστε και την απόρριψη από το υπουργείο Εσωτερικών της έκκλησης της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ), να υλοποιήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε η μεγάλη ομάδα των εποχικών εργαζομένων (σε ξενοδοχεία, εστιατόρια κα), στην πλειονότητά τους νέοι, να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, μιλώντας χθες στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, επανέφερε τα περί τερατογέννεσης, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να ψηφίσουν το κόμμα τους και να δουν Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών.
Η επαναφορά του αφηγήματος ήρθε μετά και τη συζήτηση που άνοιξε από τις παρεμβάσεις των κ. Τσακαλώτου και Δραγασάκη που άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί «κυβέρνηση ηττημένων».
«Αν οι αριθμοί το επιτρέψουν, δεν θα διστάσουν να κάνουν κυβέρνηση ηττημένων», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μητσοτάκης δείχνοντας ότι το σενάριο αυτό απασχολεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου.
Αίσθηση πάντως δημιούργησε και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε από το βήμα και προς τους πρώην πρωθυπουργούς, προκειμένου να συσπειρώσει το κομματικό ακροατήριο.
«Και πρέπει να σας πω ότι κάθε φορά που μιλώ από αυτό το βήμα, στο βάθος βλέπω όλους τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι ήρθαν πριν από εμένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μέχρι τον Κώστα Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Αντώνη Σαμαρά, όλοι και πολλοί άλλοι τους οποίους δεν αναφέρω.
Για μένα είναι βαριά αυτή η ευθύνη την οποία έχω αναλάβει. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με τη δική σας στήριξη, με τη δική σας βοήθεια, θα τα καταφέρουμε και θα κερδίσουμε. Θα ολοκληρώσουμε αυτήν την προσπάθεια την οποία ξεκινάμε».