Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν που χαρακτηρίζει όλους τους Κούρδους τρομοκράτες

Ο κοινός υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνδέει τους Κούρδους με την τρομοκρατία.

«Σήμερα, εκατομμύρια Κούρδοι αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες», καταγγέλλει σήμερα ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

«Κάθε φορά που το Παλάτι βλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές, ξεκινά συλλογικός στιγματισμός των Κούρδων. Είναι πραγματικά δυσάρεστο», δηλώνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που κατάγεται από την επαρχία Ντέρσιμ (Τούντζελι, ανατολική Τουρκία), με πληθυσμό Κούρδων και αλεβιτών.

«Αγαπητοί φίλοι, μην παρασύρεσθε από την προπαγάνδα τους», προτρέπει ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας.

Η συμμαχία τη αντιπολίτευσης απαρτίζεται από έξι κόμματα ποικίλων πολιτικών προσανατολισμών. Μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις αναφορές στο κουρδικό ζήτημα λόγω της παρουσίας στις τάξεις της του εθνικιστικού κόμματος Iyi.

Η κοινότητα των Κούρδων, που αριθμεί περί τα 15 εκατομμύρια άτομα στην Τουρκία, θεωρούνται οι ρυθμιστές των εκλογών στις οποίες διακυβεύεται η τύχη του επί δύο δεκαετίες ισχυρού άνδρα της Τουρκίας, ως πρωθυπουργού ή ως προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών HDP, η τρίτη πολιτική δύναμη της Τουρκίας, ανακοίνωσε στα τέλη του Μαρτίου ότι δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, δίνοντας έτσι σιωπηρή υποστήριξη προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι αν εκλεγεί θα αποφυλακίσει τον ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται στην φυλακή από το 2016 κατηγορούμενος για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Ο Ερντογάν έκτοτε επαναλαμβάνει ότι ο Κιλιτσντάρογλου «παίρνει εντολές» απευθείας από τα όρη Κάντιλ, του ιρακινού Κουρδιστάν, βάση οπισθοφυλακής του PKK. Η Αγκυρα κατηγορεί το HDP, που πιστώνεται με περισσότερο του 10% των ψήφων, ότι «διατηρεί σχέσεις με το PKK».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει καταδικάσει τις διακρίσεις εις βάρος της κουρδικής γλώσσας στην Τουρκία, καθώς και την αντικατάσταση κατά τα τελευταία χρόνια δεκάδων δημάρχων του HDP στην νοτιοανατολική Τουρκία με κουρδικό πληθυσμό από διορισμένους από την Αγκυρα διοικητές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;