Δεν είναι επιθυμητή η αποσύνδεση της ΕΕ από την Κίνα

Η Ευρώπη έχει ζητήσει επανειλημμένα «ειρήνη» και «σταθερότητα» στα στενά της Ταιβάν, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπογραμμίζοντας ότι στέκεται «σθεναρά ενάντια σε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo, ιδίως με τη χρήση βίας».

Επίσης η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η αποσύνδεση από την Κίνα «σαφώς δεν είναι βιώσιμη, επιθυμητή ή ακόμη και πρακτική για την Ευρώπη».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για την απομάκρυνση ορισμένων σημαντικών και ευαίσθητων σημείων της σχέσης μας», προσέθεσε.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι το σημείο που έθεσε στο Πεκίνο κατά την επίσκεψή της είναι ότι η ΕΕ δεν θέλει να διακόψει τους «οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και επιστημονικούς δεσμούς. Έχουμε πολλούς ισχυρούς δεσμούς και η Κίνα είναι ζωτικός εμπορικός εταίρος – το εμπόριο μας αντιπροσωπεύει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ την ημέρα».

Επιπροσθέτως η ίδια τόνισε την επείγουσα ανάγκη η ΕΕ να εξισορροπήσει εκ νέου τη σχέση της με το Πεκίνο «με βάση τη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και την αμοιβαιότητα. Αυτό που θέλουμε είναι η Κίνα να σέβεται τους ίσους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά την πρόσβαση των εταιρειών μας στην κινεζική αγορά, να σέβεται τη διαφάνεια».

«Η ξεκάθαρη αξιολόγηση των ενεργειών και της κατεύθυνσης του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος – στην πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών του με τη Ρωσία του Πούτιν και της στάσης του απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία – αποτελεί προϋπόθεση για τη σημερινή συζήτηση (στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). Θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε μια προσέγγιση που θα είναι προσαρμοσμένη στις οικονομικές μας επιταγές και στις επιταγές εθνικής ασφάλειας», ανέφερε τέλος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού