Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει η διαρροή αμερικανικών διαβαθμισμένων εγγράφων, καθώς οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν στα πολλά ερωτήματα που εγείρονται από τις αποκαλύψεις. Ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τους Αμερικανούς είναι η αποκάλυψη ότι η Ουάσινγκτον κατασκόπευε ακόμα και φιλικά κράτη, όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μίλησε ήδη με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, μετά τη διαβεβαίωση που έδωσε η Σεούλ ότι δεν είναι το προεδρικό γραφείο η πηγή της διαρροής, ειδικά ως προς τις πληροφορίες για τις πωλήσεις όπλων από τη Νότια Κορέα στις ΗΠΑ.
Η αποκάλυψη των διαβαθμισμένων εγγράφων είναι το χειρότερο πλήγμα που δέχεται η Ουάσινγκτον εδώ και πολλά χρόνια και εκτός των πληροφοριών για την κατασκοπεία σε βάρος φιλικών κρατών, έρχονται στο φως και στοιχεία για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και τις μεθόδους που ακολουθούνται στον πόλεμο με την Ρωσία.
Με βάση τα έγγραφα που διέρρευσαν, η Σεούλ έχει εκφράσει ανησυχίες ότι κάποια φορτία με οβίδες πυροβολικού που είχαν προορισμό τις ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν στην Ουκρανία. Κάτι που θα είναι προβληματικό για τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, αφού η Σεούλ ακολουθεί εδώ και δεκαετίες πολιτική που απαγορεύει τις εξαγωγές όπλων σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Ορισμένοι αναλυτές όμως πιστεύουν ότι τα όσα έρχονται στο φως είναι μόλις «η κορυφή του παγόβουνου» και προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερα πλήγματα της δημόσιας εικόνας τους και τριγμούς στις σχέσεις με συμμάχους.
Ένα έγγραφο, με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» από τη CIA, με ημερομηνία 1η Μαρτίου, αναφέρει ότι η ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ, ενθαρρύνει τα στελέχη τους να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον των σχεδίων της ισραηλινής κυβέρνησης για έλεγχο του δικαστικού συστήματος. Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε εμπλοκή της Μοσάντ στο εσωτερικό αυτό πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Σε ένα άλλο έγγραφο, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, αναφέρεται πως μέχρι τις 2 Μαϊου η Ουκρανία δεν θα έχει πυρομαχικά για τα σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-300, αν συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί με τον σημερινό ρυθμό.
Ο επικεφαλής του αυστραλιανού στρατού, στρατηγός Άνγκους Κάμπελ χαρακτήρισε αυτές τις διαρροές «δυνητικά καταστροφικές» και προειδοποίησε ότι υπονομεύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων.
Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι για το θέμα ενημερώθηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα και υπάρχουν επαφές με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον «σε υψηλό επίπεδο».
Η αυθεντικότητα των εγγράφων δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά το Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «φαίνεται πως περιέχουν ευαίσθητο και υψηλής διαβάθμισης υλικό».