Ώρες πριν κλείσει η Βουλή για τις διακοπές του Πάσχα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δυο από τις πιο σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες που έχει δώσει το τελευταίο διάστημα.
Από την μία ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με την νέα τροπολογία που κατέθεσε για τον αποκλεισμό του Ηλία Κασιδιάρη από το κοινοβούλιο, εν μέσω μάλιστα δικαστικών αντιδράσεων -και η οποία συζητείται σήμερα στην επιτροπή- και απ’ την άλλη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει στην Βουλή τροπολογία με την οποία ζητά να επιστρέψουν άμεσα οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο δημόσιο και όχι μετά τις εκλογές όπως εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και τα δύο αυτά θέματα θα μπουν στην ολομέλεια που θα συνεδριάσει αύριο και εκεί αναμένεται να υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση τόσο από τους πολιτικούς αρχηγούς όσο και από τους βουλευτές των κομμάτων.
Σε ότι αφορά την νέα τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τον αποκλεισμό του Ηλία Κασιδιάρη από το κοινοβούλιο, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην δικαιοσύνη και τον υπουργό Εσωτερικών καθώς ο Μάκης Βορίδης μίλησε για «ενίσχυση της δικαστικής κρίσης».
Την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί για προχειρότητα και τσαπατσουλιά την κυβέρνηση λέγοντας ότι εξαιτίασ της φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την τροπολογία που έχει φέρει και έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται ότι για την συμμετοχή κόμματος στις εκλογές, πρέπει «η πραγματική ηγεσία» του κόμματος να μην έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για συγκεκριμένα αδικήματα.
Διευκρινίζεται μάλιστα ότι ως «πραγματική ηγεσία» ορίζεται ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, εμφανίζεται να ασκεί τη διοίκηση του κόμματος.
Μετά τις εξελίξεις στο κόμμα Κασιδιάρη όπου επικεφαλής ανέλαβε ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, η κυβέρνηση εμφανίζεται στο παρά πέντε να θέλει να ενισχύσει την εν λόγω τροπολογία με ένα νέο χαρακτηριστικό καθώς οι πληροφορίες που έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Έτσι η προσθήκη έχει να κάνει με το πως θα ληφθεί η απόφαση. Η νέα τροπολογία αναφέρει ότι θα αποφασίσει η Ολομέλεια του τμήματος του Αρείου Πάγου (10 άτομα) και όχι πέντε δικαστές, όπως ίσχυε με την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία.
Η νέα τροπολογία εξόργισε ωστόσο στελέχη του δικαστικού κόσμου καθώς είδαν πίσω από αυτή την κίνηση ευθεία παρέμβαση στην δικαιοσύνη.
Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο κ. Τζανερίκος σε δήλωσή του έκανε λόγο για «πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την Ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου», ενώ προχώρησε ακόμα περισσότερο και τη χαρακτηρίζει «φωτογραφική διάταξη που έχει στο “στόχαστρο” τον ίδιο!».
Ο Μάκης Βορίδης από την πλευρά του απάντησε ότι «σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα κατηγορώντας την κυβέρνηση για επιπολαιότητα επισημαίνοντας παράλληλα ότι με αυτή την τακτική η κυβέρνηση προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά στον Ηλία Κασιδιάρη και έτσι φουσκώνει τα ποσοστά της Ακροδεξιάς.
Την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή της δηλώσεις του πρωθυπουργού για το νερό θα ζητήσει να ψηφιστεί η τροπολογία για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ – που είχε καταθέσει και στο παρελθόν- τώρα και όχι μετά τις εκλογές. “Εφόσον το υπόσχεται για την επόμενη 4ετία ας το κάνει από αύριο” ανέφερε χαρακτηριστικά η Ολγα Γεροβασίλη.
Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την ενόχληση τους γι αυτή την εξέλιξη αφού όπως έλεγαν «η κατάθεση της τροπολογίας αυτής εμφανίζεται να πιέζει την κυβέρνηση και προφανώς να την εκθέτει στα μάτια των ψηφοφόρων» ιδιαίτερα αν αύριο η ΝΔ την καταψηφίσει.