Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεύτερο σε απόδοση παγκοσμίως – Πρωταθλήτρια η Πειραιώς

Έχοντας ήδη συμπληρώσει το α’ τετράμηνο του 2023 και μετρώντας αντίστροφα για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να προσφέρει ισχυρές αποδόσεις σε όσους ξένους και εγχώριους επενδυτές αποφάσισαν να το εμπιστευτούν.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τη διόρθωση του Μαρτίου (-6,5%), ο Γενικός Δείκτης μετράει σωρευτική άνοδο της τάξης του 15,5% από τις αρχές του έτους.

Μια επίδοση, η οποία εξασφαλίζει στη Λεωφόρο Αθηνών τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη ανάμεσα στους σημαντικότερους χρηματιστηριακούς δείκτης παγκοσμίως.

Μπροστά από το Χ.Α. βρίσκεται μόνο ο ρωσικός MOEX(+16,24%), ενώ στην 3η θέση ακολουθεί σε απόσταση «αναπνοής» ο αμερικανικός Nasdaq (+15,49%).

  1. ΜΟΕΧ (Ρωσία) 16,33%
  2. Γενικός Δείκτης (Ελλάδα) 15,51%
  3. Nasdaq (ΗΠΑ) 15,49%
  4. FTSE MIB (Ιταλία) 14,79%
  5. Euro Stoxx 50 (Ευρώπη) 13,6%
  6. ΙΒΕΧ 35 (Iσπανία) 13,16%
  7. CAC 40 (Γαλλία) 13,15%
  8. DAX (Γερμανία) 12,02%
  9. Taiwan Weighted (Ταϊβάν) 12,2%
  10. KOSPI (Κορέα) 11,36%
  11. BMV (Μεξικό) 10,39%
  12. ΑΕΧ (Ολλανδία) 10,28%

Ας σημειωθεί ότι μέχρι και τον Φεβρουάριο, το Χ.Α. «φιγούραρε» στην κορυφή των χρηματιστηριακών αποδόσεων, κεφαλαιώνοντας στο έπακρον το δυναμικό ξεκίνημα στο έτος.

Φυσικά, τα παραπάνω επιτεύγματα εδράζονται σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές επιδόσεις των blue chips τα οποία, χάρη στα άκρως αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα, τα γενναιόδωρα μερίσματα, την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και την πιθανότητα διεύρυνσης του MSCI Standard Greece, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ξένων αγοραστών.

Ο δείκτης FTSE Large Cap βρίσκεται στις 2.597 μονάδες, καταγράφοντας συνολική άνοδο κατά 15,38% από τις αρχές του έτους και απέχοντας μόλις 7% από το πρόσφατο υψηλό της τελευταίας 8ετίας (2.795 μονάδες).

Αυτήν την στιγμή, οι κορυφαίες εταιρείες της κεφαλαιαγοράς μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, οι οποίες αντανακλούν τέσσερις διαφορετικές ταχύτητες.

Στην κορυφή η Πειραιώς

Στην κορυφή τοποθετούνται οι εισηγμένες, οι οποίες υπεραποδίδουν σημαντικά σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, δίνοντας αποδόσεις έως και 47%.

  • Τράπεζα Πειραιώς 47,57%
  • Aegean Airlines 40,2%
  • Mytilineos 35,3%
  • ΔΕΗ 24,33%
  • Εθνική Τράπεζα 22,71%
  • Jumbo 20,7%
  • Titan 20,5%

Ο ΟΤΕ σημειώνει απώλειες

Στην τελευταία κατηγορία, δε, εμπεριέχονται οι εισηγμένες, οι οποίες παρουσιάζουν αρνητικές αποδόσεις.

  • ΕΥΔΑΠ -0,74%
  • Τέρνα Ενεργειακή -4,32%
  • Lamda Development -4,27%
  • ΟΤΕ -7,47%

Εδώ, φυσικά, ξεχωρίζει ο ΟΤΕ, ο οποίος μετράει κάμψη σχεδόν 7,5% από τις αρχές του 2023, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή του να έχει κατρακυλήσει στα 5,8 δισ. ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο τη 2η θέση (O ΟΠΑΠ απέχει μόλις 300 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες και η μείωση των περιθωρίων κέρδους αποτελούν το βασικό κίνητρο των πωλητών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...