Του Στρατή Αλεξίου
Αναμένεται ότι σύντομα η Ρωσία θα ανακοινώσει περισσότερες αλλαγές στο δόγμα του για τη χρήση πυρηνικών όπλων και τις νέες κόκκινες γραμμές για τη χρήση τους. Αυτά προκύπτουν από τα σχέδια για την καταστροφή της Ρωσίας, που μεταδίδονται καθημερινά στην αμερικανική τηλεόραση, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Όλα αυτά εμφανίστηκαν και στην εκπομπή «60 λεπτά» στη ρωσική δημόσια τηλεόραση. Ο Γεβγένι Ποπώφ, οικοδεσπότης του προγράμματος και βουλευτής της Δούμας, μετέδωσε πολλά βίντεο από τη δυτική τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης δήλωσης του στρατηγού Μπεν Χότζες, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη μεταξύ 2014 και 2017.
Στους Ουκρανούς, είπε ο Χότζες, πρέπει να δοθούν πύραυλοι ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς για να επιτεθούν στη ρωσική Κριμαία και επίσης βαθύτερα στη ρωσική καρδιά.
Το πρόγραμμα καταγράφηκε, με φόντο την προσδοκία μιας μαζικής ρωσικής επίθεσης που θα ξεκινήσει μόλις πλησιάσει η επέτειος της έναρξης του πολέμου. Μια ενδεχόμενη επικείμενη ήττα του ουκρανικού στρατού, επιταχύνει τα σχέδια της Ουάσιγκτον.
Ένας εκ των αναλυτών του «60 Minutes» είπε: «Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα εξετάζεται υπό το φως αυτών των επιθετικών σχεδίων που μεταδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως η Ρωσία κινείται προς μια πολιτική προληπτικών τακτικών, παρόμοια με αυτή που έχουν υιοθετήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Εάν η Ουκρανία στοχεύσει την Κριμαία και τη ρωσική καρδιά, είπε ο σχολιαστής, η Ρωσία θα απαντήσει σύμφωνα με τα σχέδια που αναπτύσσονται. «Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν αντεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη και την Αμερική με χρήση υπερηχητικών πυραύλων», σημείωσε.
Ο σχολιαστής είπε επίσης ότι η απειλή αντεπιθέσεων κατά της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί και να γίνει σαφής, ώστε να μην παραπλανηθεί κανείς ως προς το τι μπορεί να περιμένει από το Κρεμλίνο.
Φαίνεται ότι τα πράγματα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Σιγά σιγά η Μόσχα, εγκαταλείπει την αρχή ότι στην Ουκρανία γίνεται ένας πόλεμος διά πληρεξούσιου και προσδιορίζει ότι ο εχθρός που πολεμούν στην Ουκρανία είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο NATO.
ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ
Το πυρηνικό δόγμα της ΕΣΣΔ βασίστηκε στο «δεύτερο πλήγμα»: τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται ως αντίποινα, μόνο αν πρώτα τα χρησιμοποιήσουν οι εχθροί.
Υπήρξε όμως και το δόγμα του «ταυτόχρονου πλήγματος». Η αντίφαση με το δόγμα του «δεύτερου πλήγματος» εξηγείται από την ανάγκη αποτροπής μιας πιθανής επίθεσης του ΝΑΤΟ: όταν οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες (KGB και GRU) θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ θα εξαπέλυε επίθεση, οι σοβιετικές κεφαλές θα εκτοξεύονταν πρώτες το πόσο νωρίτερα έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης.
Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τα πράγματα έχουν αλλάξει μόνο εν μέρει. Το δόγμα δεν άλλαξε ποτέ επίσημα, ισχύει το «δεύτερο πλήγμα». Η χρήση στρατηγικών πυρηνικών όπλων κατά των δυτικών χωρών και των ΗΠΑ θεωρείται μόνο ως απάντηση σε μια επίθεση των ΗΠΑ στη Ρωσία. Όμως, στην τελευταία ενημέρωση του δόγματος, προβλέπεται πυρηνική απάντηση και κατά της χρήσης συμβατικών όπλων. Αλλά το νόημα δεν αλλάζει: εάν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ εξαπέλυαν συμβατικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών στρατηγικών στόχων (όπως τα κεντρικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου ή την πρωτεύουσα), η Ρωσία θα απαντούσε με πυρηνική επίθεση.
Παράλληλα, το δόγμα για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης εξακολουθεί να είναι ασαφές. Σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε ένας Ρώσος πρόεδρος μπορεί να επιτρέψει τη χρήση τακτικών όπλων εναντίον ενός εχθρικού στρατού.
Επισήμως θα έπρεπε να τα χρησιμοποιεί μόνο ως αντίποινα (μετά από μια εχθρική πυρηνική επίθεση) ή ως απάντηση σε μια απελπιστική κατάσταση στο έδαφος: αν οι ρωσικές δυνάμεις συντρίβονταν και υπήρχε ο κίνδυνος μια εισβολής στο ρωσικό έδαφος.
Το Κρεμλίνο δημοσίευσε τον Ιανουάριο 2023 τους στόχους του ρωσικού πυρηνικού σχεδίου για το τρέχον έτος. Είναι ένας κατάλογος προηγμένων συστημάτων όπλων που θα εισαχθούν στον στρατό φέτος. Περιλαμβάνει εξοπλισμό και για τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων καθώς, και για τη στρατηγική δύναμη της Ρωσίας, που διαθέτουν πυρηνικές δυνατότητες. Επικεντρώνονται σε τέσσερα υποβρύχια, δώδεκα πολεμικά πλοία, υπερφυσικούς πυραύλους και πυρηνικά βομβαρδιστικά.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσει το μέρος της στρατηγικής πυρηνικής τριάδας που περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους, υποβρύχια και στρατηγικούς βομβαρδισμούς «επειδή η πυρηνική ασπίδα παραμένει η κύρια εγγύηση της κυριαρχίας της χώρας μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».