Αδιανόητα τα χρήματα που έβγαλε ο διαιτητής που έσφαξε τον ΠΑΟΚ στον τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό (docs)

Την ώρα που στην Ελλάδα μαίνεται η συζήτηση σχετικά με τους ξένους διαιτητές που θα σφυρίζουν αγώνες στα playoffs της Stoiximan Super League, η Marca δημοσιοποίησε ένα θέμα με τους μισθούς που λαμβάνουν οι διαιτητές τόσο στην Ισπανία, όσο και γενικότερα στα έξι κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου.

Οι Ισπανοί διαιτητές έγιναν επαγγελματίες από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 κι έκτοτε οι απολαβές του έχουν εκτοξευθεί, με “πρωταθλητή εσόδων” τον κορυφαίο της χώρας, Αντόνιο Ματέου Λαόθ. Ο Ισπανός είναι ένας από τους δέκα διαιτητές με το σήμα FIFA της πατρίδας του και είχε σφυρίξει τον περσινό τελικό Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ.

Ο 46χρονος διαιτητής θεωρείται ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη και γι’ αυτό οι συνολικές αμοιβές του μέσα στο 2022, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και του Champions League (7.000 ανά αγώνα), ανήλθαν σε 335.000 ευρώ.

Οι μηνιαίοι μισθοί και οι αμοιβές ανά αγώνα

Ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών οφείλεται στη fixed αμοιβή του για κάθε παιχνίδι που σφυρίζει σε La Liga ή Copa del Rey. Για κάθε αγώνα που ορίζεται πρώτος διαιτητής εισπράττει 4.200 μικτά, ενώ σε περίπτωση που είναι VAR η αμοιβεί μειώνεται στο μισό. Κάθε διαιτητής στην Ισπανία ορίζεται σε περίπου είκοσι αγώνες ανά σεζόν ως πρώτος και άλλους δέκα ως VAR.

Αυτά τα χρήματα προστίθενται στο μηνιαίο μισθό του που ανέρχεται σε 12.500 (137.000 τον χρόνο) ως επαγγελματίας, με συνέπεια τα ετήσια έσοδα ενός διαιτητή πρώτης κατηγορίας στην Ισπανία να ξεπερνούν κατά πολύ τις 200.000.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Marca, οι Ισπανοί διαιτητές είναι με διαφορά οι πιο ακριβοπληρωμένοι στον κόσμο. Στη 2η θέση βρίσκονται οι Ιταλοί, οι οποίοι αμείβονται με περίπου 3.800 μικτά ανά αγώνα και δίνουν περίπου 15-16 αγώνες κάθε σεζόν στη Serie A. Σε αυτά τα χρήματα προστίθεται και οι μισθοί, οι οποίοι κυμαίνονται από 45.000 έως 80.000 για τους πιο σημαντικούς διαιτητές της χώρας. Οι βοηθοί αμείβονται με 1.000 ανά αγώνα, ο 4ος διαιτητής με 500, ο VAR με 1.500 και ο AVAR με 750.

Αρκετά υψηλές είναι οι απολαβές και των Γερμανών διαιτητών, που αμείβονται με 2.500, 4.000 ή 6.000 ανά αγώνα. Οι βοηθοί εισπράττουν 2.500 ανά ματς, τα μισά ο 4ος και 1.100 ο VAR. Όσο για τους ετήσιους μισθούς, οι διαιτητές FIFA αμείβονται με 80.000, οι διαιτητές με άνω των πέντε ετών εμπειρία στην Bundesliga με 70.000 και οι υπόλοιποι με 60.000. Οι διαιτητές της 2. Bundesliga εισπράττουν 40.000 για μισθό.

Πολύ κοντά σε συνολικά έσοδα είναι και οι Γάλλοι διαιτητές, οι οποίοι έχουν μηνιαίο μισθό στις 6.000 και σε αυτόν προστίθεται η αμοιβή των 2.900 ανά αγώνα Ligue 1 (900 για τους VAR). Με 23-24 παιχνίδια έκαστος κατά μέσο όρο, υπολογίζεται ότι τα έσοδα ενός Γάλλου διαιτητή φτάνουν τα 120.000 τον χρόνο.

Τελευταίοι από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου είναι οι Άγγλοι διαιτητές, που συνολικά εισπράττουν 110.000, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις για τους κορυφαίους εξ αυτών, που μπορούν να οριστούν ακόμα και σε 28 παιχνίδια Premier League στη σεζόν. Ο μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε 3.700 και αμείβονται με 1.300 ανά παιχνίδι, μόλις 300 ευρώ από τον VAR. Ο μηνιαίος μισθός όμως είναι αρκετά υψηλός και ανέρχεται σε 8.500, με συνέπεια οι κορυφαίοι Άγγλοι διαιτητές, μαζί με τα έσοδα από το Champions League, να μπορούν να φτάσουν και τις 200.000.

Αρκετά πιο πίσω βρίσκονται οι 21 επαγγελματίες Πορτογάλοι διαιτητές, οι οποίοι εισπράττουν από 750 έως 2.500 ως μηνιαίο μισθό και 1.500 ανά αγώνα που διευθύνουν (τα μισά οι βοηθοί, 480 οι VAR).

Οι απολαβές των διαιτητών στα κορυφαία πρωταθλήματα:

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...