Το Καρναβάλι Σοφάδων έχει πλέον καταστεί θεσμός, όχι μόνο για την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ή τη Θεσσαλία, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Ξεκίνησε το 1982 από το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων με σκοπό να σατιρίσει την καθημερινότητα και τις συνήθειες των Ελλήνων στις «χρυσές» μεταπολιτευτικές εποχές! Κεντρικό θέμα του ήταν τότε, σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής, το Γαϊτανάκι της Φιλίας και της Ειρήνης, στο οποίο συμμετείχαν όλες οι φυλές του κόσμου σε μια προσπάθεια να αποδοθεί το μεγάλο ζητούμενο του 20ου αιώνα ο οποίος δοκιμάστηκε από δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Έτσι τα άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα του πρώτου έτους, αλλά και των αμέσως επόμενων σχετίζονταν κυρίως με αυτές τις αναζητήσεις. Από το 1992 και μετά το Καρναβάλι πέρασε στο δήμο Σοφάδων. Από τότε, λοιπόν, και έως σήμερα η εκδήλωση οργανώνεται από τη Δημοτική Αρχή με τη συνδρομή όλων των Συλλόγων της πόλης. Την ίδια χρονιά προστέθηκε και το «Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού», μια σειρά διαγωνισμών καλλιτεχνικού χαρακτήρα για όλα τα παιδιά της περιοχής με σκοπό το τελικό έπαθλο. Πολλά πάρτι άρχισαν να διοργανώνονται από τα καταστήματα των Σοφάδων και όλη η πόλη θύμιζε πολύβουο μελίσσι χαράς και αισιοδοξίας. Τη διοργάνωση του Θησαυρού ανέλαβε από τότε και υλοποιεί έως σήμερα ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων.
Το 1994 έλαβε υπόσταση ως Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία «Καρναβάλι Σοφάδων» και αργότερα εντάχθηκε στον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου.
Κάθε χρόνο δημιουργούνταν μια Οργανωτική Επιτροπή για τον καλύτερο συντονισμό της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Συλλόγων και δημότες. Σήμερα το Καρναβάλι Σοφάδων αποτελεί μέρος της πολύπλευρης δραστηριότητας του Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ.
Από νωρίς οργανώνεται Γραφείο Καρναβαλιού το οποίο συντονίζει τις επιμέρους δραστηριότητες και καταρτίζει τις ομάδες των Καρναβαλιστών για την Μεγάλη Παρέλαση της Αποκριάς.
Φέτος, πιο ανανεωμένο και με περισσότερο κέφι από κάθε φορά, επιστρέφει για 40η χρονιά το Καρναβάλι Σοφάδων.
Η προσμονή μεγάλη, η διάθεση ακόμα μεγαλύτερη μετά την απουσία λόγω πανδημίας, με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις να είναι και πάλι γεγονός!
Ένας θεσμός – γιορτή, με την γνωστή αυθεντική Σοφαδίτικη φιλοξενία και διασκέδαση γεμάτη κέφι και χαρά.
Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα… αποκριάτικα μέτωπα, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή του δήμου Σοφάδων, προκειμένου το Σοφαδίτικο Καρναβάλι 2023 να αποτελέσει για μια ακόμη φορά την κορωνίδα των αποκριάτικων εκδηλώσεων όχι μόνο στο Ν. Καρδίτσας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Οι εκδηλώσεις, όπως ανακοινώθηκε, θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα και θα περιλαμβάνουν τη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση, το μεγάλο γλέντι αλλά και μουσικοχορευτικά δρώμενα για όλους. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες ενώ σημείο αναφοράς θα είναι για όλο το διάστημα του γραφείο Καρναβαλιού που θα συντονίζει τις επιμέρους δραστηριότητες και θα καταρτίζει τις ομάδες των Καρναβαλιστών για τη Μεγάλη Παρέλαση της Αποκριάς.
Καινοτομία για το 2023
Η καινοτομία για το 2023 είναι το φεστιβάλ Βαλκανικών χωρών.
Ειδικότερα, εντάχθηκε σε αυτό η οργάνωση Φεστιβάλ Βαλκανικών Χωρών με μουσικοχορευτικές ομάδες από τη Ρουμανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και την Kροατία. Στόχος είναι οι μεγάλες παράλληλες εκδηλώσεις στις Τοπικές Κοινότητες, αλλά και η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου Σοφάδων, ιδιαιτέρως δε της Λίμνης, των Λουτρών Σμοκόβου και της Ρεντίνας.
Το γλέντι του Σαββάτου
Η Παραδοσιακή βραδιά το Σαββατόβραδο 25 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Πλατεία Σοφάδων θα πραγματοποιηθεί με συμμετοχή χορευτικών ομάδων τοπικών αλλά και από τα Βαλκάνια όπου όλοι, μπορούν να γευτούν το νοστιμότατο παραδοσιακό φαγητό, το μπλουγούρι με πρόβειο που οι μερακλήδες μάγειρες ετοιμάζουν από νωρίς.
Η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής
Το απόγευμα της Μεγάλης Αποκριάς την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου παρελαύνουν δεκάδες άρματα και πεζοπόρα τμήματα και χορευτικές ομάδες που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες φιλοξενούνται από τους διοργανωτές.
Ακολουθεί το κάψιμο του Καρνάβαλου και η ρίψη δεκάδων βεγγαλικών που φωτίζουν τον ανοιξιάτικο ουρανό.
Η Καθαρή Δευτέρα σε πολλές Τοπικές Κοινότητες του δήμου
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Τοπικών Κοινοτήτων με την πολύτιμη βοήθεια του δήμου γιορτάζουν την αρχή της Σαρακοστής με μουσική και χορό προσφέροντας μεγάλη ποικιλία από νηστίσιμα εδέσματα στους επισκέπτες τους .
Παράλληλες δράσεις
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις και φυσικά το εμβληματικό «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού». Μέσα από μια σειρά αγωνισμάτων καλλιτεχνικής φύσης, αλλά και πρωτοτυπίας, συγκεντρώνουν βαθμούς ώστε να ανακηρυχτεί στο τέλος η νικήτρια ομάδα και να λάβει το συμβολικό έπαθλο από το δήμο.
Επίσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας ήδη ξεκίνησε τη λειτουργία του το Γραφείο Καρναβαλιού που συντονίζει τις επιμέρους δραστηριότητες και καταρτίζει τις ομάδες των Καρναβαλιστών για τη Μεγάλη Παρέλαση. Σκοπός, όπως τονίζεται, είναι να κάνουμε όλοι ένα χορταστικό διάλειμμα γέλιου χαράς και διασκέδασης με πολύ μεράκι και φαντασία.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος του δήμου Σοφάδων Αθανάσιος Σκάρλος τονίζει: «Η πανδημία μάς στέρησε αυτό το ανεπανάληπτο συναίσθημα, που μπορεί να προσφέρει απλόχερα το Καρναβάλι Σοφάδων. Έχοντας συνεπώς επίγνωση αυτής της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ο δήμος Σοφάδων διοργανώνει το Καρναβάλι 2023, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του νομού Καρδίτσας, χωρίς να ξεχνά και την ουσία αυτής της μεγάλης γιορτής, που είναι πάνω απ’ όλα μια ωδή στη χαρά της ζωής.
Στόχος μας ήταν να αναβαθμιστεί ο θεσμός να εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία έχοντας υπόψη πως οφείλουμε και να διατηρούμε την παράδοση. Έτσι, κρατήσαμε αυτούσια τα στοιχεία της Σοφαδίτικης Αποκριάς που κορυφώνονται με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους δρόμους των Σοφάδων και καλέσαμε χορευτικές ομάδες από τα Βαλκάνια ώστε να κοινωνήσουμε όλα αυτά τα ψήγματα του κοινού Πολιτισμού που, ως ένα βαθμό, διαμόρφωσαν την εθνική φυσιογνωμία μας.
Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει με κέφι, χαρά και αισιοδοξία για να ζήσουν από κοντά την μαγεία του καρναβαλιού αλλά και να γνωρίσουν το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και τη φιλοξενία της ευρύτερης περιοχής όπως τη λίμνη Σμοκόβου, τα Λουτρά Σμοκόβου, τη Ρεντίνα και τα θρησκευτικά μας μνημεία».