Χοντραίνει η κόντρα για τα φάρμακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Πολεμικό κλίμα

Πολεμικό είναι το κλίμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας αναφορικά με την αναθεώρηση στην πολιτική φαρμάκου την οποία προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μείωση των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης, που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω ελλείψεων πρώτων υλών αλλά και εξαιτίας της γήρανσης των πληθυσμών των κρατών-μελών. Επίσης, με τη μείωση της πατέντας η Ευρώπη προσδοκά στη μείωση των τιμών φαρμάκων και, ως εκ τούτου, στην αύξηση της πρόσβασης περισσότερων πολιτών στα φάρμακα, καθώς η πρόωρη λήξη της πατέντας θα συμβάλει στην είσοδο ανταγωνιστικών γενόσημων (και φθηνότερων) φαρμάκων.

Η επιλογή του γενόσημου
Η μείωση του χρόνου ισχύος της πατέντας που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγήσει σε ακριβότερα φάρμακα, παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας από το βήμα του συνεδρίου «Μια 10ετία Φαρμάκου». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει υποχρηματοδότηση στη φαρμακευτική δαπάνη. «Δεν υπάρχει υποχρηματοδότηση στον χώρο του φαρμάκου, αλλά μεταφορά στο ποιος θα πληρώσει το φάρμακο» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας πως ο ασθενής στην Ελλάδα δεν στερείται φάρμακο. «Το γεγονός ότι μέρος του κόστους πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία δεν σημαίνει υποχρηματοδότηση» εκτίμησε.

Αναφερόμενος στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών, δήλωσε ότι μπορεί να είναι δίκαιη και άδικη «γιατί υπάρχει η δυνατότητα ο πολίτης να μην πάρει το πρωτότυπο και να επιλέξει το γενόσημο. Αυτό δεν είναι αδικία, αλλά επιλογή». Εκτίμησε, πάντως, πως η μείωση του χρόνου ισχύος της πατέντας που εισηγείται η Ε.Ε. ώστε να μπουν γενόσημα στην αγορά θα οδηγήσει σε πιο ακριβά φάρμακα «γιατί οι φαρμακευτικές εταιρίες θα πρέπει να αποσβέσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει».

Ανάγκη Εθνικής Στρατηγικής
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε την ανάγκη για σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο. Ανέδειξε, μάλιστα, και το «εργαλείο» των συμμαχιών με άλλες χώρες, όπως χώρες του Νότου με τις οποίες η Ελλάδα έχει κοινά χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε ότι επρόκειτο για μια προσέγγιση που προωθούσε το Υπουργείο Υγείας επί θητείας του κ. Ξανθού.

Για τον κ. Ξανθό χρειάζεται σταδιακή αναπροσαρμογή των κλειστών προϋπολογισμών του φαρμάκου αλλά και επιτάχυνση εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων, από την ενσωμάτωση θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων στην ΗΔΙΚΑ, έως την αξιολόγηση κλινικής αποτελεσματικότητας και διαπραγμάτευσης φαρμάκων.

Υπογράμμισε δε τη θεσμική εκκρεμότητα της δημιουργίας φορέα ΗΤΑ. Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη δικαιότερης κατανομής της υπέρβασης για όσο υπάρχει, χαρακτηρίζοντάς τη βέβαια δύσκολη άσκηση, ενώ ανέδειξε ως βασικό στόχο πολιτικής τη μείωση της οικονομικής συμμετοχής των ασθενών στο κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψουμε σε ένα καθεστώς υγειονομικής φτωχοποίησης» κατέληξε.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ