Οποιοσδήποτε προφυλακισμένος πολιτικός κάνει το παν για να διατηρήσει ζωντανή όση συμπάθεια της κοινής γνώμης έχει απομείνει στην «τσαλακωμένη» φήμη του. Η Εύα Καϊλή, όμως, αποφάσισε να προσλάβει τον «δικηγόρο των καθαρμάτων», κατά το ΒΒC, ή «δικηγόρο του διαβόλου», κατά τα γαλλικά ΜΜΕ. Ο πολυδιαφημισμένος Αντρέ Ριζόπουλος απολύθηκε μέσα σε μια νύχτα από την ευρωβουλευτή.
Πλέον οι Ελληνες και Ευρωπαίοι πολίτες κοιτούν από προχθές ακόμα πιο δύσπιστα την υπόθεση της Ελληνίδας πολιτικού που πιάστηκε με τα βρόμικα πετροδόλαρα στο σπίτι της στις Βρυξέλλες. Η καριέρα του νέου δικηγόρου της, Σβεν Μαρί, έχει ταυτιστεί με την υπεράσπιση του μόνου ζωντανού τρομοκράτη από την απάνθρωπη σφαγή του Μπατακλάν και με τη φριχτή υπόθεση του δολοφόνου παιδόφιλου Ντιτρού. Οι μνήμες αυτών των υποθέσεων γεννούν μόνο αρνητικά συναισθήματα σε κάθε πολίτη της Ε.Ε.
Για την προφυλακισμένη Εύα Καϊλή, όμως, τα πράγματα πρέπει να έχουν στριμώξει τόσο πολύ, που η σωτηρία της είναι πλέον πιο σημαντική απ’ την εικόνα της. Ετσι, προσέλαβε τον Σβεν Μαρί, ο οποίος αναλαμβάνει συστηματικά να υπερασπίζεται όσους οι συνάδελφοί του αποφεύγουν, αναλογιζόμενοι την περιφρόνηση του κόσμου.
Σε 25 χρόνια καριέρας, ο δικηγόρος της Καϊλή έχει αναλάβει υποθέσεις τεράτων. Βέβαια, η υπεράσπιση είναι υποχρεωτική σε ένα δικαστήριο, είναι ο θεμελιώδης κανόνας της δημοκρατίας. Κάθε κατηγορούμενος, όσο απωθητικός κι αν είναι, δικαιούται δικηγόρο. Αλλά το άτομο που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο μπορεί κάποιες φορές να προκαλέσει αποστροφή στην κοινωνία.
Yπερασπίζεται τους μη υπερασπίσιμους
Ο Σβεν Μαρί ανήκει στη «φυλή» των δικηγόρων που υπερασπίζονται τους μη υπερασπίσιμους. Στη λίστα των πελατών του συμπεριλαμβάνονται ο βιαστής παιδιών και δολοφόνος Μισέλ Λελιέβρ, συνεργός του παιδόφιλου και κατά συρροήν δολοφόνου Μάρκ Ντιτρού. Μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει το Βέλγιο και ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο Λελιέβρ και ο Ντιτρού απήγαγαν τουλάχιστον έξι μικρά κορίτσια, τα οποία φυλάκισαν σε υπόγειο-μπουντρούμι. Βίαζαν και βασάνιζαν τα κοριτσάκια επί μήνες. Τα τέσσερα πέθαναν. Δυο εξ’ αυτών τα έθαψαν ζωντανά. Παρά τις προσπάθειες του Σβεν Μαρί, ο πελάτης του καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση.
Εχει υπερασπιστεί, ακόμα, τον ισλαμιστή Φουάντ Μπελκατσέμ, τον ιδρυτή του Sharia4Belgium, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε σε 12 χρόνια για στρατολόγηση τζιχαντιστών. Ο Μαρί ανέλαβε και τον Αμπντελκαντέρ Χακίμι, τον ισλαμιστή πίσω από τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Μαδρίτη, που επίσης καταδικάστηκε.
Υπήρξε δικηγόρος του Μουράτ Καπλάν, Βέλγου εγκληματία αλβανικής καταγωγής με το παρατσούκλι «βασιλιάς των αποδράσεων». Ο Καπλάν ήταν οδηγός της διαβόητης συμμορίας Haemers, η οποία απήγαγε τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, Πολ Βάντεν Μπόιναντς.
Η πιο γνωστή υπόθεση όλων, όμως, ήταν αυτή του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο 130 ανθρώπων στη Γαλλία. Πρόκειται για τον «μακελάρη του Μπατακλάν», τον τζιχαντιστή που πρωταγωνίστησε σε τρεις επιθέσεις τρομοκρατίας, με πιο διαβόητη τη σφαγή της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Ο Αμπντεσλάμ δεν είχε λόγους να αισιοδοξεί επειδή τον ανέλαβε ο Σβεν Μαρί, κρίνοντας από το ιστορικό καταδικών των πελατών του δικηγόρου του. Ο Μαρί, όμως, κατάφερε να γίνει διάσημος παγκοσμίως.
Τελικώς, ο Αμπντεσλάμ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, παρά την υπερασπιστική γραμμή του Σβεν Μαρί να τον παρουσιάσει ως… θύμα της εξουσίας του γαλλικού κράτους: «Πρέπει να σταματήσουμε να γονατίζουμε μπροστά στη Γαλλία» έλεγε στην αγόρευσή του προτού χάσει τη δίκη.
Οταν ανέλαβε την υπεράσπιση του Αμπντεσλάμ, η κοινή γνώμη κατηγόρησε τον Μαρί ότι το κίνητρό του ήταν η προβολή του. Ο κόσμος τότε αναρωτιόταν πώς μπορούσε να τον πληρώνει ο πελάτης του, ένας μαροκινής καταγωγής τρομοκράτης από την υποβαθμισμένη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών. Τότε είχε γραφτεί μέχρι και ότι ο ISIS πλήρωνε τον Σβεν Μαρί.
Ο δικηγόρος κυνηγάει τις «υψηλής προβολής» υποθέσεις και του αρέσει να βγαίνει συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές. Κατέχει άριστα το Ποινικό Δίκαιο και είναι δίγλωσσος, οπότε μπορεί να αγορεύει εξίσου σε ολλανδικά και γαλλικά, κάτι όχι και τόσο σύνηθες στο Βέλγιο.
«Ολη μου τη ζωή έψαχνα να γίνω γνωστός και αναγνωρισμένος» είχε παραδεχθεί σε συνέντευξη στη «L’Echo» τον Νοέμβριο του 2021. Αρέσκεται να λέει ότι αναλαμβάνει υποθέσεις για να αγωνιστεί κατά της κατάχρησης εξουσίας και κοινωνικής αδικίας. «Αν κάποιος περιγράφεται ως Νο 1 δημόσιος εχθρός, θέλω να καταπολεμήσω αυτήν την κατάχρηση εξουσίας» έχει πει στη βελγική «Metro».
Προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη
Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν λειτουργεί ως… Ρομπέν των Δασών για τέτοιους πελάτες. Για τον σφαγέα του Μπατακλάν, τον Αμπντεσλάμ, τον οποίο λίγο πολύ εμφάνιζε ως θύμα του συστήματος, είχε πει αδιανόητα πράγματα που προκάλεσαν σάλο στην κοινή γνώμη: «Αυτός είναι ένας μικρός βλάκας από το Μόλενμπεκ, περισσότερο οπαδός παρά ηγέτης». Και στη γαλλική «Libération» δήλωσε ότι «ο Αμπντεσλάμ έχει τη νοημοσύνη ενός άδειου σταχτοδοχείου. Αν ήξερα για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ίσως δεν θα είχα αναλάβει ποτέ αυτή την υπόθεση».
Δεν είναι σαφές αν ο Μαρί προσπαθούσε να υποβαθμίσει την ικανότητα του πελάτη του να σχεδιάσει τις επιθέσεις ή αν ήθελε να μετριάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για το πώς χτίζει τη δική του καριέρα. Αργότερα δήλωσε ότι μετάνιωσε για τα συγκεκριμένα σχόλιά του. Αφότου, βέβαια, είχε κερδίσει όση δημοσιότητα επιθυμούσε.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στο Αντβερπ του Βελγίου το 1971. Ο πατέρας του είναι επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος μεγάλων εταιριών και πολυεθνικών. Σπούδασε Νομική στις Βρυξέλλες, αλλά έπρεπε να επαναλάβει τις εξετάσεις στο πρώτο έτος τρεις φορές! Εν τέλει αποφοίτησε το 1997. Σε νεαρή ηλικία ήταν ποδοσφαιριστής της Αντερλεχτ, αλλά σταμάτησε το ποδόσφαιρο λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού. Το 2016, όταν ανέλαβε την υπεράσπιση του τρομοκράτη Αμπντεσλάμ, άρχισε να δέχεται απειλές, σε βαθμό που η αστυνομία συνόδευε ακόμα και τα παιδιά του στο σχολείο. Το 2017 συμμετείχε στη φλαμανδική τηλεοπτική σειρά με δικαστικές υποθέσεις «Strafpleiters».