Έρχεται και νέα «έκρηξη» τιμών στα είδη διατροφής – Στα όριά τους οι καταναλωτές

Χωρίς «φρένο» συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, με νέες μεγάλες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και είδη ανάγκης να αναμένονται το επόμενο διάστημα. Τα μέτρα τύπου «καλάθια του νοικοκυριού» και «market pass» είναι ένα πολύ μικρό ανάχωμα στο «τσουνάμι» που έρχεται, με τους καταναλωτές να κόβουν τις δαπάνες τους σε προϊόντα… «πολυτελείας» και επιδίδονται σε «σαφάρι» προσφορών στα σούπερ μάρκετ.

Την ίδια στιγμή, τα σημερινά στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν άνοδο του πληθωρισμού σε μηνιαίο επίπεδο κατά 1,6%, κάτι που δείχνει την παραμονή της ακρίβειας στα προϊόντα, παρά την ελαφρά μείωσή του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ, 7 στους 10 προμηθευτές αναμένονται το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε αυξήσεις που αγγίζουν ακόμα και το 20%.

Ποια προϊόντα θα δουν αυξήσεις

Τα προϊόντα που αναμένονται να εκτοξευτούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logiustics Νεκτάριος Κανακαράκης στο Ράδιο Κρήτη, είναι τα αναψυκτικά τα οποία θα αυξηθούν κατά 7% περίπου, οι μπύρες που θα έχουν μία αύξηση της τάξεως του 3-6% και τα κρασιά στα οποία θα γίνει ανατίμηση 3 με 4%. Από τη λίστα των προϊόντων δεν λείπουν και τα καθαριστικά που αναμένεται να ανατιμηθούν κατά 3%, το επόμενο διάστημα.

Αυτό που πολύ πιθανό να είναι ακριβότερο είναι το κρέας που αποτελεί το βασικό συστατικό του πασχαλινού τραπεζιού και το οποίο, όπως εκτίμησε ο κ. Κανακαράκης, θα είναι ακριβότερο κατά 10%. Ακριβότερο όμως κατά 10 με 12% θα πωλείται και το τσουρέκι λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή των πρώτων υλών.

Κερδισμένα τα σούπερ μάρκετ

Την ώρα που οι καταναλωτές περιόρισαν τα έξοδά τους ακόμα και στα… σαμπουάν, όπως ανέφερε ο κ. Κανακαράκης, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ οδηγήθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της NielsenIQ για αύξηση 5,3% των πωλήσεων των ταχυκίνητων κατηγοριών, τότε ο συνολικός τζίρος των σούπερ μάρκετ θα ξεπεράσει για το 2023 τα 14,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση 750 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022 και είναι μεγαλύτερη που έχει καταγραφή στον κλάδο τα τελευταία 19 χρόνια.

Ήδη τις πρώτες 10 εβδομάδες του νέου έτους ο τζίρος στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων αυξήθηκε 8,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, με τη NielsenIQ να εκτιμά ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το δεύτερο εξάμηνο, ενώ δεν θα επηρεαστεί ο όγκος πωλήσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου