Πολλές συζητήσεις έχει φέρει στο κυβερνών κόμμα η αναφορά του πρωθυπουργού στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ουδέποτε θέλησε να συναντηθεί μαζί του. Φράση την οποία άλλοι εξέλαβαν ως επίθεση εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και άλλοι ως πολιτικό φλερτ.
Οι πληροφορίες λένε, πάντως, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να συνεχίσει αυτή την τακτική προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για δύο κυρίως λόγους :
Καταρχάς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων ανιχνεύεται ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι είναι έτοιμοι στην πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική να μετακινηθούν προς το ΠΑΣΟΚ. Όπως υποστηρίζουν, μάλιστα, αυτό συμβαίνει γιατί οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με το 2015 όπου οι μετακινήσεις δεξιών ψηφοφόρων πήγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κοιτάζοντας πίσω στο 2021 _ Greenpeace
00:00
Previous
PauseNext
00:02 / 02:35
Unmute
Settings
Fullscreen
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player
Τα όσα ακολούθησαν μαζί με το αντιΣΥΡΙΖΑ κίνημα που επικράτησε στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τους Έλληνες ψηφοφόρους να θέλουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση για τα Τέμπη, χωρίς, ωστόσο, να στηρίξουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Τώρα, οι γαλάζιοι ψηφοφόροι δεν θα στηρίξουν τον βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης» ισχυρίζονται στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Θα θελήσουν να δυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ, είτε για να την τιμωρήσουν, είτε για να δημιουργήσουν συνθήκες αναγκαστικής συνεργασίας».
Ο δεύτερος λόγος της στοχοποίησης του Νίκου Ανδρουλάκη έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τρόπο του άνοιξε την συζήτηση για μία μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ότι η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι η καθοριστική και εκεί θα ρίξουν όλες τους τις δυνάμεις. Ο στόχος είναι να φτάσουν σε ένα ποσοστό κοντά στο 32% – 33%, με ταυτόχρονη παραμονή του ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφιο ποσοστό, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες είτε αυτοδυναμίας, είτε πρωτοβουλίας των κινήσεων για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του αναφέρθηκε στο διακύβευμα της κάλπης λέγοντας: «Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, – που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί – θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού».
Η αναφορά, πάντως, του πρωθυπουργού στον Νίκο Ανδρουλάκη έφερε ένταση ανάμεσα στα δύο κόμματα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι ουδέποτε δέχθηκε θεσμική πρόταση για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. «Βάπτισε ως θεσμική πρόσκληση ένα πρόχειρο… «τα λέμε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι όταν ξαναείδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γνώριζε ήδη ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το Predator.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μπήκε στη ζώνη του θράσους, καταλογίζοντας στον Νίκο Ανδρουλάκη κακή πίστη ή αντιπολιτική συμπεριφορά. Να το κάνει αυτό ο Πρωθυπουργός από το γραφείο του οποίου λειτούργησε ο “Μεγάλος Ανιψιός” σε ένα σύστημα παρακολουθήσεων και υποκλοπών, συνιστά θράσος. Το μόνο ενδιαφέρον που θα μπορούσε να έχει μια συνάντηση μεταξύ τους θα ήταν να του πει πότε, γιατί και με ποιο προϊόν τον παρακολουθούσε» πρόσθεσε.
Η ΝΔ επέμεινε, ωστόσο, στο αφήγημα της συνάντησης λέγοντας ότι «οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Μάντζο, ο οποίος αιτιολόγησε την άρνηση του κ. Ανδρουλάκη να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη, μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ότι η πρόσκληση του Πρωθυπουργού απευθύνθηκε δύο φορές στον κ. Ανδρουλάκη όταν εκλέχτηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή 8 μήνες πριν από αυτήν την υπόθεση. Προφανώς, άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Ανδρουλάκης αρνήθηκε δύο φορές τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη» σημείωσε με ανακοίνωσή της η Ν.Δ.